Azië op je bord

nanban en bill's asian basics

Twee heerlijke boeken om de honger naar Azië flink op te stoken. Er zijn veel landen die ik nog wil zien, Zuid-Amerika staat hoog op mijn lijstje sinds ik verliefd werd op Mexico, maar elk jaar lonken ook de landen in Azië weer. Met uitzondering van het teleurstellende Kuala Lumpur zijn alle plekken waar we geweest zijn bijzonder en ik zou er veel vaker terug willen gaan, ware het niet dat er achter de glamourouze facade van Aicha Qandisha ook gewoon hard gewerkt moet worden.

Om de honger en het gemis wat te stillen, komen deze twee fraaie boeken uitgegeven door Fontaine van pas: de Japanse keuken volgens Tim Anderson in Nanban en Bill’s Asian Basics van Bill Granger.

nanban boek

Japanofielen
Kijkers van de Britse Master Chef kennen Tim Anderson misschien nog wel: een aantal jaar geleden won de in Engeland wonende Amerikaan het programma met zijn zwaar op de Japanse keuken geïnspireerde gerechten. Anderson opende een Japans restaurant in Londen, Nanban genaamd ook, en nu is daar het bijbehorende boek bij.

nanban 1

Het boek is ‘voor alle Japanofielen’ en een grote ode aan de Japanse keuken. Niet alleen die van Tokio of Osaka, maar ook andere delen van het land. Elk gerecht gaat vergezeld van een verhaal of anekdote en er is een uitgebreide selectie recepten voor ramen, een favoriet van Anderson.

nanban 3

Met aardbeien gevulde mochi
Nu zijn goede ramen ook verrukkelijk, al is het in mijn geval altijd weer zoeken naar variaties zonder varkensvlees en -bouillon. Wie die beperking niet heeft, kan zijn hart ophalen met de recepten in het boek. En wie liever zonder varkensvlees door het leven gaat: je kunt de recepten vaak aanpassen of anders gebruiken als inspiratie.

nanban 2

Wat mooi is aan Nanban is de authenticiteit die het boek uitademt wat vormgeving en receptuur betreft. Je vindt er de bekende gyoza en onigiri, maar ook onbekendere gerechten zoals warmwaterbroneieren. Fijne desserts, zoals met aardbeien gevulde mochi en drankjes, maken het geheel compleet.

nanban

O, en softijs. Een van de allerlekkerste softijsjes die ik ooit at, was op een snikhete middag in Kyoto. In Nanban vind je verrassend makkelijke recepten voor verschillende smaken. Ik ga die zéker nog proberen.

bill's asian basics

Vrolijk vormgegeven
De Australische chefkok en kookboekenauteur Bill Granger brengt met zijn vrolijke Bill’s Asian Basics de Aziatische keuken dichterbij: fraai gefotografeerd knallen de gerechten van de pagina’s af.

bill's asian basics vis

Het boek bevat ruim honderd aanlokkelijke gerechten en alleen al kijkend naar de kleurvolle foto’s voel je de Aziatische zon en kun je de smaken bijna proeven. Je gaat meteen naar de vakantie verlangen en de smaken die voorbij komen in het boek.

bill's asian basics zalm

De recepten zijn makkelijk, goed uitgelegd en tussendoor vind je, net als in Nanban, persoonlijke verhalen, anekdotes en foto’s van Granger. Het boek is ideaal voor liefhebbers van de Aziatische keuken die geen ingewikkelde toeren willen uithalen in de keuken. Het is laagdrempelig, vrolijk vormgegeven en met heel veel recepten die erom smeken gemaakt te worden.

bill's asian basics crème brulée

‘Nanban’, Fontaine uitgevers, kun je hier bestellen voor 29,95 en en ‘Bill’s Asian Basics’ bestel je hier voor 18,95.

Hassnae

hassnae[at]aichaqandisha.nl