Basics to Brilliance

basics-to-brilliance-kaft

© foto’s Basics to Brilliance

Het is al november, dus het geef-een-kookboek-cadeau-seizoen is daar en er is veel moois uitgekomen de laatste tijd. Eind van het jaar doen we weer een overzicht met de beste kookboeken, maar tot dan gaan we nog wat lekkere boeken bespreken die de echte kookboekenliefhebbers eigenlijk niet mogen missen. En dat treft, want de laatste van de Australische Donna Hay, Basics to Brilliance, is weer móói.

basics-to-brilliance-dumpling-soep

Het idee van het boek is eenvoudig: leer eerst de basisrecepten en technieken en varieer van daaruit met drie of vier vervolgrecepten. Hay begint bijvoorbeeld met dumplings en maakt daar dan gefrituurde dumplings van en dumplingsoep. Een handige manier om de basis onder de knie te krijgen en van daaruit verder te groeien.

basics-to-brilliance-kaft-dumplings

Prachtige foto’s
Hay’s kenmerk is laagdrempeligheid: haar recepten zijn makkelijk, kosten meestal weinig tijd en zijn goed te maken voor zelfs minder geoefende amateurkoks. Ze put erg uit de internationale keuken met een behoorlijke nadruk op de Aziatische en Mediterrane keuken. De gerechten die ze deelt zijn bekend, en zij maakt ze makkelijker. Zo makkelijk dat ze zich er bij de couscous iets te gemakkelijk van af maakt met haar ‘gooi er kokend water op en laat even rusten’. Zo gaan we niet met couscous om, hè.

basics-to-brilliance-tiramisu-trifle

Het boek is ingedeeld in drie delen: hartig, onmisbaar (sauzen en bijgerechten die je altijd gebruikt) en zoet. Dus wil je een goede risotto leren maken en van daaruit spinazie-risotto met burrata en basilicumpesto? Of altijd al je eigen pekingeend willen roosteren of je eigen curry madras willen maken? Je vindt ze allemaal in het boek, helder uitgelegd. Bekende gerechten op zijn Donna Hay’s klaargemaakt.

basics-to-brilliance-zomerfruit-meringue

Extra bonus zijn de heerlijke zoete recepten en de prachtige foto’s waar je instant honger van krijgt. Donna Hay maakt al jaren kookboeken, ik heb er heel wat thuis, en iedere nieuwe uitgave is mooier vormgegeven dan de vorige.

‘Basics to Brilliance’, Unieboek Spectrum, kun je hier bestellen voor 35,00.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl

Een reactie op “Basics to Brilliance