Beste restaurant en chefkok 2014

dessert soenil
dessert De Lindehof

Laten we de verkiezing van beste restaurant en beste chefkok van 2014 beginnen met vast te stellen dat Nederland het culinair gezien zeer goed doet. Onze toprestaurants hier kunnen zich meten met de beste in de wereld. Dat vooropgesteld.

De tijd dat mensen zeiden dat je naar België moest om goed te eten, is wat ons betreft definitief voorbij. Nederland telt een groot aantal uitstekende restaurants die de moeite van het belichten waard zijn.

Top is aan elkaar gewaagd
Dat gaan we nu natuurlijk niet doen. Vandaag kiezen we de beste. Het wordt geen top vijf, zoals gisteren met de kookboeken, simpelweg omdat de top zó goed is, dat het moeilijk is een keuze te maken. Bovendien gaat het ook om momentopnames: als je bij restaurant A zit, denk je ‘dit is de beste’. Maar daarna zit je weer in restaurant B en denk je, ‘nee, dít is de beste’. Dat is alleen maar goed, dat betekent dat de toprestaurants aan elkaar gewaagd zijn en je zelden teleurgesteld wordt.

voorgerecht samhoud
voorgerecht &Samhoud met dun geplette langoustine, kaviaar, Bloody Mary

Dit gaat over de top, hè. Er zijn genoeg restaurants die gruwelijk teleurstellen, ook al hebben ze een ster, of zelfs twee. We hebben er al eerder over geschreven. Meer dan eens zelfs.

Voordat we bekendmaken wat Aicha Qandisha’s beste restaurant van 2014 is en wie de beste chefkok, een kleine uitleg: uiteraard is onze redactie zeer klein en zijn onze mogelijkheden vooralsnog beperkt. De keuze die we hebben gemaakt is op basis van de restaurants die we bezocht hebben het afgelopen jaar.

Gefundeerd oordeel
Geweldige restaurants die we eerder bezochten, kunnen we nu niet meenemen in de beoordeling, vanwege het simpele feit dat we ze te lang niet hebben geprobeerd, of slechts eenmaal en dat is te weinig voor een gefundeerd oordeel (als je op deze link klikt, vind je een aantal van de eerdere besprekingen). In ieder geval voor zo’n verkiezing.

Als ik een voorbeeld mag geven: tweesterrenrestaurant Aan de Poel verrukte tijdens het eerste bezoek, maar stelde enorm teleur de tweede keer – en het derde bezoek, voor een laatste reprise, was al evenmin opwindend. Restaurant Chapeau in Bloemendaal verraste met het geweldige eten, maar de sfeer en bediening waren er opmerkelijk kil.

voorgerecht chapeau
voorgerecht Chapeau, geen idee meer wat het was, maar het was heerlijk

Het Maastrichtse restaurant Beluga hebben we niet meer bezocht sinds de verandering, dus we hebben geen idee hoe betoverend dat nog is. Het staat wel op onze lijst voor komend jaar. Sowieso willen we proberen vaker restaurants te bespreken voor jullie, verspreid over het land. Nederland bestaat immers niet alleen uit de Randstad.

Fantastisch eten
Bovendien zullen we daarbij ook de ‘gewone’ restaurants bespreken, waar je geen rib of zelfs twee voor hoeft op te offeren.

Terug naar onze beste restaurants: De Bokkedoorns in Overveen, &Samhoud Places in Amsterdam, Librije’s Zusje in Amsterdam, De Lindehof in Nuenen en De Leest in Vaassen.

De Bokkedoorns is een bijzonder stijlvol restaurant, prachtig gelegen, vriendelijke bediening en fantastisch eten. We hebben er nu twee of drie keer gegeten en iedere keer gingen we er met een blije glimlach weg.

amuse bokkedoorns
Amuse De Bokkedoorns met Tom Kha Kai ijs, radijs en komkommer.

Speelsheid
&Samhoud Places is misschien wel het restaurant met de meest vernieuwende keuken waar je ook iets van een kwinkslag terug ziet in de gerechten. Wij houden daar erg van: eten is in zoverre een serieuze zaak dat het goed moet zijn, maar het moet ook plezier uitademen, humor, speelsheid. Het Spaanse El Celler de can Roca en het Japanse Takazawa zijn om die speelsheid en ongekende inventiviteit favoriet. &Samhoud Places vernieuwt, verrast en vervoert iedere keer weer. De ontspannen bediening is een fijne pré.

Librije’s Zusje in het Waldorf Astoria is nieuw in Amsterdam en was uitstekend. En petit AQ comité aten we er een scala aan verfijnde en smakelijke gerechten. Eerder was een bezoek aan het Zwolse Librije’s Zusje ook al bijzonder geslaagd. De Librije, het moederrestaurant, staat nog op onze lijst.

Culinaire vervoering
De Lindehof in Nuenen is het restaurant waar we het vaakst hebben gegeten. Uitstekende delicatessen met geweldige, Hindoestaanse invloeden waar je van gaat trappelen in je stoel. De rendang die je als amuse krijgt, zou ik het liefst in een grote bak mee naar huis nemen en daar verder op lepelen. Culinaire vervoering.

De Leest in Vaassen biedt een constante hoge kwaliteit geweldige gerechten die nooit vervelen en altijd prikkelen. Aanschuiven bij De Leest is aanschuiven in de wetenschap dat je in de watten gelegd gaat worden.

tussengerecht de leest
tussengerecht De Leest met langoustine, krab en kaviaar

De discussies over wie de titel verdient, waren fel en we waren het niet helemaal eens. We hebben uitgebreid de plus – en minpunten van elk van deze restaurants besproken. Goed eten is het belangrijkst, maar bijna even zo belangrijk is natuurlijk de sfeer van het restaurant, de houding en service van het personeel, en de aanwezigheid van de chefkok. Dat alles maakt dat je steeds weer naar een restaurant wilt gaan. Dat je er zelfs naar taalt om er weer eens plaats te nemen en je onder te dompelen in de culinaire kunsten van de chefkok en zijn brigade.

Prikkelt de zinnen
Librije’s Zusje was bijzonder en nodigt uit tot nog een bezoek. De Bokkedoorns behoort tot onze favorieten. Ditzelfde geldt voor het fantastische De Leest en het fenomenale &Samhoud. De Lindehof voelt als thuis.

In alle keren dat we bij De Lindehof hebben gegeten, hebben we nooit een gerecht twee keer gehad. Dat tekent de geweldige creativiteit van chefkok Soenil Bahadoer en zijn team. Dat is tegelijkertijd ergens jammer omdat er gerechten van hem zijn waar we nog regelmatig al watertandend aan moeten denken, maar het betekent ook dat je altijd verrast wordt. Iedere keer weer prikkelt hij je zinnen.

voorgerecht soenil
tussengerecht De Lindehof met kreeft en appel

Beste restaurant en chefkok
Soenil verwelkomt bovendien al zijn gasten persoonlijk met zijn signatuurbonbon van witte chocolade. Zijn personeel is net zo gastvrij als hij zelf en naar De Lindehof gaan, voelt als binnenstappen bij Soenil thuis; het ontbreekt je aan niets.

Er is geen hartelijker kok Soenil en uiteindelijk is dat wat hem beste chefkok maakt van 2014 en zijn De Lindehof beste restaurant 2014.

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl

Een reactie op “Beste restaurant en chefkok 2014

  1. Harold A. Biervliet
    31 december 2014 om 17:57

    Soenil 4ever!