Bollyfood

bollyfood kaft

Laat ik maar bekennen dat ik dit boek met de titel Bollyfood niet meteen aanlokkelijk vond klinken. Te voor de hand liggend, te je ne sais quoi. Maar toen ik de publicatie van Fransman Jean-Francois Mallet wat beter bekeek, was ik meteen verkocht. Niet alleen vanwege de overzichtelijke recepten die verspreid over het boek te vinden zijn en met foto’s waar je meteen je tanden in wilt zetten, maar zeker ook vanwege de vormgeving.

bollyfood illustratie

Die recepten lijken bijna in dienst te staan van de prachtige foto’s, illustraties en leerzame achtergrondverhalen in het lijvige boek.

bollyfood tandoori

Groots en cultureel rijk
Die 100 recepten uit de Indiase keuken – met veel klassiekers en ook minder bekende gerechten – zijn heerlijk om meteen mee aan de slag te gaan. De foto’s en verhalen geven inzicht in een groots en cultureel rijk land.

bollyfood korma

Van beignets en verschillende broden tot curries, vegetarische en niet-vegetarische gerechten en heerlijke zoetigheden. Niet alleen mijn favoriet de gulab jamun zit erbij, maar ook rozenkulfi met pistache, verschillende drankjes én jalebi. Jalebi klinkt onbekend, maar onze Marokkaanse lezers zullen het kennen als zlabia, een in honing gedrenkte lekkernij die er zo uitziet.

bollyfood vis

Salontafel
Toen ik onlangs met een vriendin bij een curry huis in de Haagse Schilderswijk ging eten (en daar smulde) zag ik de zlabia in de vitrine en ik leerde van haar dat de Indiase keuken de zoetigheid ook kent. Wel met een andere receptuur overigens. Ik vind dat altijd magisch, hoe gerechten al in vroege tijden moeiteloos opgenomen werden in andere werelddelen.

bollyfood foto

Bollyfood een kookboek noemen, doet het eigenlijk tekort. Het is met net zoveel recht een reis- en fotoboek. En het is een kunstboek, een ode aan de Indiase cultuur en popcultuur.

bollyfood pori

Bollyfood is echt wat de titel belooft: een rijk geïllustreerd boek vol heerlijke recepten en prachtige foto’s en illustraties waarvan de bonte kleuren er bijna uit springen. Het is een vrolijke, uitbundige kruising tussen Indiase, Bollywood en popcultuur gegoten in een flashy, soms bijna psychedelische vormgeving. Een kookboek en salontafelboek in één en dus het ideale cadeau voor jezelf of een dierbare.

‘Bollyfood’, Uitgeverij Lannoo, kun je hier bestellen voor 39,99.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl