Culinair India

Made in India_cover.indd

India is misschien wel het meest intense land waar ik ben geweest. De mensenmassa, de obsceen grote kloof tussen arm en rijk, eeuwenoude tradities en snelle modernisering, onderhuidse spanningen en agressie, de harde ongepolijste realiteit en de gladgestreken fantasiewereld van Bollywood. Als je dat, en zoveel meer, bij elkaar voegt, is het eigenlijk geen wonder dat de Indiase keuken een bonte en vaak explosieve verzameling is van nadrukkelijke smaken.

easy curry 1

Want dat is India ook en vooral: een en al geur en smaak. Vanaf het moment dat je het vliegveld verlaat en de warme deken van hitte je omvat, ruik je het land en haar mensen.

Familierecepten
De Indiase keuken is dan ook een van de heftigte en smaakrijkste die ik ken. De gerechten nestelen zich in je mond en geheugen en zingen nog lang na. Soms dreunen ze nog na, zo bombastisch kunnen ze zijn. Ik ben er dol op. De een na beste Indiase maaltijd die ik heb gegeten buiten India, is in het Britse Edinburgh. Het allerbeste Indiase diner had ik de eerste keer in het geweldige Londense Gymkhana. En dat Gykmhana, daar kookt af en toe Meera Sodha, auteur van het prachtige boek vol familierecepten Made in India.

Made in India_cover.indd

Van Made in India krijg je meteen trek. Je kunt bijna de smaken proeven alleen al door naar de foto’s te kijken.

made in india fish curry

Alle uitleg die je maar nodig hebt
Het is een heel rijk, mooi geïllustreerd boek vol waardevolle recepten die van moeder op dochter zijn overgegaan. Je vindt er alles uit de Indiase keuken, niet alleen bekende klassiekers als samosa’s en curry’s met traditionele en moderne receptuur…

made in india pea kachori en samosa

… maar ook fijne chutneys, raita’s, biryani’s…

made in india biryani

…en aanlokkelijke desserts, drankjes en alle uitleg die je maar nodig kunt hebben. Zowel bij de gerechten als achterin bij de ingrediënten.

made in india kokoscaramel

Plakje onvermijdelijke geitenkaas
Het is een bijna perfect boek. Wat er ontbreekt? Het liefst had ik bij elk gerecht een prachtige foto gezien, maar het boek is nu al stevig dus ik kan me zo voorstellen dat het dan minder handzaam zou zijn geweest. En bij de desserts ontbreekt mijn favoriet de gulab jamun. Maar dat is eigenlijk gewoon gezeur, vooral ook omdat het recept voor de zoetigheid op Meera Sodha’s fijne site te vinden is.

Wat de Indiase keuken ook aantrekkelijk maakt: het enorm uitgebreide aanbod aan vegetarische gerechten. Dit natuurlijk omdat praktiserende hindoes geen vlees eten. Vrienden die vegetarisch zijn, kunnen altijd hun hart ophalen in Indiase restaurants, omdat je van tevoren weet dat ze daar niet zoetgehouden gaan worden met een plakje onvermijdelijke geitenkaas.

Voor wie meer vegetarische inspiratie wil, is Easy Curry Vegetarisch van culinaire autoriteit en actrice Madhur Jaffrey een bijzondere aanwinst.

easy curry k

Culinair vocabulair
Easy Curry Vegetarisch trekt een uitgebreid register open aan vegetarische recepten. Vergeet de saag paneer en de groentensamosa en bereid je voor op een heel nieuw culinair vocabulair.

easy curry linzen coutgette soep

Easy Curry Vegetarisch bevat helaas niet zo heel foto’s, maar compenseert dat met de 200 recepten voor curry’s, bijgerechten, salades, yoghurts, sauzen, chutneys, drankjes en zoetigheden.

easy curry spicy paneer slices

Eigenlijk onontbeerlijk in de keuken van bourgondische vegetariërs en ieder die vaker zonder vis en vlees wil koken.

‘Made in India’ en ‘Easy Curry Vegetarisch’, Fontaine Uitgevers, kun je hier en hier bestellen. Beide à 29,95.

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl