De drie lekkerste geuren voor hem en haar

ford-malone-parma-aq

foto’s © Aicha Qandisha

In het onbegrensde woud van dertien-in-een-dozijn-parfums is het zoeken naar parels die opvallen, onderscheidend zijn en genoeg gelaagdheid bieden om niet te vervelen. De beste daarvan zijn zowel geschikt voor dames als heren. De strikte scheiding tussen de seksen is al jaren aan het vervagen – en nee, dan bedoel ik niet de stelletjes die in hetzelfde trainingspak hun hond uitlaten. Het begon ooit met Yves Saint Laurents revolutionaire broekpak voor de vrouw, inmiddels staat het hele begrip gender ter discussie, want wie bepaalt nou helemaal wat vrouwelijk of mannelijk is?

Parfumliefhebbers weten dit al langer: sommige geuren die voor mannen op de markt worden gezet, blijken uitstekend tot uiting te komen op de vrouwenhuid en vice versa. Daarom bespreken we nu drie geuren die wat ons betreft tot de allerlekkerste behoren en zowel geschikt zijn voor haar als hem.

Black Orchid
De koning van gender fluidity moet toch wel Tom Ford zijn, de geweldige couturier die ook als regisseur furore maakt met mooie films, heeft een van de beste parfumcollecties die er te vinden zijn. Jaren geleden ontdekten we Black Orchid in Londen, in een tijd dat Tom Ford nog niet de Nederlandse markt had ontdekt. Het werd toen gelanceerd als een geur voor mannen en vrouwen en we vielen er meteen voor: het is een heel volle, rijpe, sensuele geur met zwarte orchideeën en kruidige noten met in de verte een hint van vanille en zwarte bessen. De Black Orchid lijn wordt om mij onbekende redenen nu alleen nog maar gepromoot als vrouwengeur, maar daarmee doen ze hem tekort. Bij Peter werkt-ie perfect: heerlijk en opwindend.

tom-ford-aq

Mandorlo di Sicilia
Zonovergoten zomers, de geur van sinaasappelbomen en bittere amandelen, een welkome zeebries, het zoete aroma van vanille en het beeldschone Siciliaanse landschap gevangen in één geur: Mandorlo di Sicilia van Aqua di Parma. Zo rijk, zo vol en overdadig dat-ie bijna bedwelmend wordt, maar dan wel op een lekkere manier dat je er steeds aan blijft ruiken. Parfums zijn heel persoonlijk, het effect ervan verschilt per huid. Ook Mandorlo di Sicilia werkt verrukkelijk op Peters huid. Ik zelf gebruik de bodylotion ervan (die uit de handel is genomen, echt zo ontzettend jammer, dus ik doe heel zuinig met mijn laatste flacon): zalig zacht en ook weer met die heerlijke geur van vanille en bittere amandelen, zonder dat die te overheersend wordt. Gaat perfect samen met de Angélique Noire van Guerlain. De laatste keer in Parijs ging ik naar de Aqua di Parma boetiek in de hoop de bodylotion te vinden, de verkoper omschreef de geur als gourmand en dat is precies wat die is.

aqua-di-parma-aq

Myrrh & Tonka
Jo Malone heeft naast zijn geweldige serie colognes ook een bijzondere lijn Cologne Intense, een daarvan is de Myrrh & Tonka, ook dit is een heel rijke, warme geur waar je steeds aan blijft ruiken. Het is op basis van de Namibische mirreboom en de tonkaboon, geen alledaagse combinatie die erg goed werkt, door het iets zoetige van de tonkaboon (ook weer een hint van vanille hier, tonkabonen werden vroeger gebruikt in plaats van vanille) perfect geïntegreerd met het kruidige en houtachtige. Een geur die nieuw en tegelijk iets heel vertrouwd en geborgens heeft waarbij het ene moment het mannelijke, kruidig-houtige domineert en dan weer de vrouwelijke vleug zoet de kop op steekt. Fluidity in een fles. Zalig.

myrrh-tonka-aq

Drie totaal verschillende geuren met diepgang, opvallende noten en ingrediënten. De vanille komt in alle drie de geuren terug, ze kunnen ook alle drie iets overdadigs hebben, licht bedwelmends dat ze extra opwindend maakt. Het zijn verleidelijke, sexy geuren waar je iedere keer door geprikkeld wordt, iets nieuws in ontdekt, of juist troost in vindt. Een beetje zoals de ideale minnaar of minnares.

Black Orchid kun hier bestellen, vanaf 59,00. De Mandorlo di Sicilia vind je hier vanaf 76,66 en de Myrrh & Tonka is vanaf 84 euro te bestellen.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl