De Keuken van Hartwood

cover Hartwood

Als culinaire grootheid René Redzepi van het vermaarde Noma in zijn voorwoord schrijft dat hij van je restaurant droomt en dat het hem inspireerde een pop-up in Mexico te starten, heb je eigenlijk niks meer te wensen. Ik kan nu dus eigenlijk ook gewoon stoppen en naar De Keuken van Hartwood verwijzen. Niets overtreft Redzepi’s lof.

hartwood linzen papayasalade

Het verhaal van Hartwood is dan ook een hedendaags, tropisch sprookje: Eric Werner en Mya Henry waren op vakantie in het prachtige Yucatán in Mexico, en onderweg naar het vliegveld vroegen ze zich af hoe het zou zijn als ze niet naar hun leven en baan in Amerika zouden terugkeren, maar in Mexico zouden blijven om daar een restaurant te openen.

hartwood sardines

Beeldschoon
Een aantal maanden later keerden ze inderdaad terug om er zich te vestigen en Hartwood te openen. Een restaurant met open keuken in het werkelijk betoverend mooie Tulum. Koken en gasten onthalen in een droomomgeving, beter wordt het leven niet.

hartwood varkensbuik

En dat zie je aan het boek af: een beeldschoon reis- en kookboek ineen dat net zo makkelijk dienst kan doen als fraai salontafelboek. De liefde die Werner en Henry voor Mexico voelen spat ervan af. De recepten die ze delen zijn begeerlijk. Het is niet de Mexicaanse keuken, dat benadrukt Redzepi ook in zijn voorwoord, maar het zijn stuk voor stuk gerechten gemaakt met lokale, Mexicaanse ingrediënten.

hartwood cocktails

Jaloersmakend
Je vindt er veel visgerechten, zoals tostada’s met octopus en ceviche van tonijn met robijnrode tijgermelk, een aantal vleesgerechten zoals de gebraden kip met poblano’s en tomatillo’s, zomerse drankjes en cocktails en een verrukkelijke selectie zoetigheden zoals horchatataart en onderstaande kokoscake.

hartwood kokoscake

Ik ben een keer in Yucatán geweest en werd overdonderd door het natuurschoon. In Tulum zag ik het mooiste strand en de helderste azuurblauwe zee. Het eten smaakte naar meer. Het hele land lonkt sindsdien. Nu, met dit werkelijk prachtige boek, is het verlangen naar Mexico helemaal terug. De foto’s van de gerechten zijn om van te watertanden, die van Mexico een marteling om naar te kijken hier in het kille Nederland, en de verhalen van Eric Werner en Mya Henry een jaloersmakend genot.

‘De Keuken van Hartwood’, Fontaine Uitgevers, kun je hier bestellen voor 29,95.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl