Het Londense dim sum restaurant Yauatcha heb ik al vaker in stukken genoemd, maar nu is het dan toch tijd voor een volwaardige bespreking van een van mijn favoriete restaurants ter wereld.
Yauatcha is opgezet door Alan Yau, de wonderjongen van de culinaire wereld. Zonder dat je het weet, heb je vast al eens in een van zijn restaurants gegeten. Wagamama bijvoorbeeld. Maar hij heeft nog heel veel meer op zijn naam staan zoals de Wasabi keten, het Thaise Busaba Eathai, het Italiaanse Princi, het sjieke en met een ster bekroonde Hakkasan, zijn Japanse Sake No Hana, Duck and Rice en zijn onlangs gelanceerde Turkse restaurant Babaji.
Voltreffer
Op Duck and Rice na, hebben we al zijn restaurants bezocht. Princi is ideaal voor het ontbijt. Busaba Eathai kun je beter tijdens de lunch doen, want ’s avonds moet je in de rij voor een tafeltje. Hakkassan is goed Chinees eten (maar niet verbluffend) in een sfeervol decor te midden van allerlei rijke mensen die zichzelf super interessant vinden. Sake no Hana is teleurstellend: matige sushi voor torenhoge prijzen. En dat is meteen de andere kant van Yau’s succes: de hype is vaak groter dan de kwaliteit van zijn restaurants rechtvaardigt.
Nee, dan Yauatcha. Dat is echt een voltreffer van Yau die restaurants bedenkt en opzet en ze daarna weer verkoopt. Het restaurant bestaat uit twee gedeeltes: op straatniveau vind je een eetgedeelte en de patisserie en macaron-afdeling en onder is het sfeervolle, blauwverlichte restaurantdeel waar je ook de open keuken vindt en een tropisch aquarium dat dienst doet als bar.
Vingerlikkend perfect
Die bar is niet te missen: ze mixen er de lekkerste cocktails, zowel met als zonder alcohol. Mijn favoriet is de Tokyo cooler, een heerlijk fris-zoete combinatie van citroengras, vlierbloesem, framboos, perzik- en guavesap. De aardbei-vanille cocktail is evenmin te versmaden.
Net als het eten. De dim sums om precies te zijn: vingerlikkend perfect. Zo verfijnd, zo vol van smaak. Alles klopt eraan: de structuur, de combinaties.
De crispy duck roll is zo krokant als de naam belooft met heerlijke eend, komkommer en zoetige, rijke hoisin-saus om in te dippen.
Speciale combinaties
Een ander lievelingsonderdeel van de kaart is de cheung fun met garnalen. Nergens anders krijg je het beter dan hier. Het deeg is licht, de garnalen op hun best. Tot nog toe vind ik de cheung fun in Nederlands-Chinese restaurants minder verfijnd: het deeg is te dikkig en plakkerig en glibbert zich een weg door je mond.
Wat ook bijzonder is aan Yauatcha zijn de speciale combinaties. Zo hadden ze vroeger een perfect hapje met garnalen, dadels en kataif. De laatste keer ontdekte ik er de vegetarische dumpling met pompoen en pijnboompitten. Zálig en ideaal voor vegetariërs.
Hun hele kaart is een feest om te ontdekken: niet alleen de dim sums zoals de geroosterde pompoen hapjes met eend en pijnboompitten, de dumplings met bieslook of de wagyu puff, maar ook de ‘gewone’ gerechten zijn de moeite van het proberen waard. Al blijf ik zelf terugkomen voor de dim sum.
Hoogstaande patisserie
En weet je wat Yauatcha helemaal afmaakt? De geweldige desserts. Desserts zijn in Chinese restaurants vaak het ondergeschoven kindje, maar niet bij Yauatcha.
Je vindt er een uitgebreid assortiment aan hoogstaande patisserie. Als je vol zit en niet meer op kunt, kun je boven je keuze maken en het lekkers mee naar huis nemen.
Geweldig restaurant. Als ik dit zo tik, wil ik eigenlijk meteen weer naar Londen en aanschuiven bij Yauatcha. Ben je in Londen of ga je er binnenkort heen: boek een tafeltje, de lunch is altijd prima te doen en proef het heerlijks.
hassnae[at]aichaqandisha.nl