De mooiste adventskalenders van 2020

foto’s © Aicha Qandisha

De afgelopen jaren hebben Majda en ik ons in de maand december vermaakt met adventskalenders. Die met chocola gevuld waren al een begrip in Nederland, maar beautyliefhebbers moesten voor de speciale, luxe kalenders uitwijken naar Engeland waar warenhuizen als Selfridges, John Lewis, Fortnum & Mason en Harrods ieder jaar uitpakken met bijzondere dozen vol kleine verrassingen verstopt achter 24 deurtjes.

Daar is sinds een aantal jaar verandering in gekomen met als resultaat dat we nu ieder jaar uitkijken naar de nieuwe kalenders (zelfs Zalando heeft er dit jaar een). Het leuke hieraan is dat steeds meer huizen een kalender uitbrengen. Het jammere daaraan is dat het de keus nóg moeilijker maakt. Vorig jaar hebben we er een heel stel getest, en voordat ik de twee kalenders van dit jaar bespreek, volgen hieronder onze tips voor leukste, mooiste, sjiekste en lekkerste adventskalenders om mee af te tellen naar kerst.

Geduld
Onlangs zag ik een blogger zich afvragen of er echt mensen zijn die elke dag een luikje openmaken van de kalender. Ik vond dat de veelzeggende verwondering van een verwend mens dat van alles opgestuurd krijgt en de kleine geneugten uit het oog is verloren. De hele charme van de adventskalender ís dat je iedere dag een deurtje openmaakt en dat het om de kleine verrassing gaat. Het gaat niet om het hébben, maar om die simpele handeling die, hoe klein ook en wellicht onbetekenend, heel leuk is en de dag een vrolijk kleurtje geeft. Het gaat ook om waardering van het kleine en de ontdekking van het nieuwe.

Voor we beginnen: het loont sowieso altijd om de inhoud te bestuderen om te kijken of je die bijzonder genoeg vindt, het neemt niets af van de verrassing en het plezier later in december, integendeel.

Voor liefhebbers van chocola is de adventskalender van Neuhaus een absolute aanrader. Die hadden we vorig jaar en dat is 25 dagen lang genot. Neuhaus’ kalender telt 25 deurtjes, dus ook eentje voor kerstdag, en ontvouwt zich tot een pop-up wintertafereel in je kamer.

Eind november vorig jaar had ik het geluk in Parijs te zijn en dat betekende dat ik de adventskalender van Pierre Hermé kon kopen: prachtig vormgegeven, gevuld met chocolaatjes, caramels, noga en pâte de fruit van de meesterpatissier. Enige jammere was de afwerking: de laatjes gingen vanzelf open en vielen er zo uit. Heel jammer. Ook jammer is de nieuwe kalender van dit jaar: die is liefst 50 euro duurder. Oké, er zit een speciaal ontworpen glazen kerstbal bij, maar toch. Hermé laten we aan ons voorbij gaan, sowieso overigens want bezorgkosten van ruim 30 euro zijn wat overdreven.

Beauty
Dan voor wat betreft de beautykalenders. Wie van huidverzorging houdt en benieuwd is naar de producten van Clinique, met hun adventskalender krijg je waar voor je geld. Goed gevuld met miniaturen en ideaal om producten te ontdekken. Dat producten ontdekken is sowieso het fijne aan die kalenders. De beste kalenders bieden miniaturen aan, niet van die luizige proefjes. De vormgeving van Kiehl’s is iedere kerst weer mooi, daarvoor werkt het huis elk jaar met een andere kunstenaar. De inhoud varieert: proefjes en miniatuurtjes, maar zeker de moeite van het ontdekken waard. Net als de gul gevulde kalender van Clarins (hou de Douglas site in de gaten, ze hebben regelmatig 25% korting, dat scheelt!).

Wie het breed heeft en breed wil laten hangen, heeft de keuze uit prachtige luxe kalenders. Vorig jaar nam ik me stellig voor zo’n luxe variant te kopen, maar dat heb ik toch niet gedaan. Wie weet volgend jaar. Als we dan nog leven. En geld hebben. Op een rijtje: het fijne Molton Brown met een overdaad aan hun heerlijk geurende badproducten. Op hun site is die nu al uitverkocht, maar hier is die nog te vinden. Dat is meteen ook de reden waarom ik zo vroeg ben met dit stuk: de kalenders gaan hard en bovendien is het leuk om iets te hebben om naar uit te kijken – zeker in de donkere covid-tunnel waar we ons in bevinden is ieder lichtpuntje meegenomen. Dan de kostbare en prachtige kalenders van Dior, Diptyque en Jo Malone. Knetterduur, maar oef.

Diptyque (ook verkrijgbaar bij Skins) heeft sowieso ieder jaar een prachtige kerstcollectie om iets moois uit te kiezen. Hun geurkaarsen behoren tot de beste en de kalender zit er dan ook vol mee. Bij Jo Malone was het altijd feest met kerst, maar de afgelopen twee jaar vind ik de collectie wat sober. De kalender blijft echter een verzamelaarsobject. Dat geldt ook voor het huis Dior dat dit jaar voor het derde jaar een kalender lanceert. Vorig jaar was die gevuld met miniaturen uit de exclusieve Maison Dior lijn (spijt dat ik die niet kocht, maar het is nogal een aderlating). Dit jaar hebben ze gekozen voor een combinatie van geur, make-up en huidverzorgingsminiaturen. Inhoudelijk vind ik hem minder interessant, maar het ontwerp van Safia Ouares is beeldig.

Omdat het altijd duurder kan, heeft Aqua di Parma dit jaar ook een geweldige kalender gelanceerd. De Bijenkorf had hem, maar hij was al snel uitverkocht. Voor wie dit allemaal te decadent is: er zijn ook betaalbaarder alternatieven zoals bij de Bodyshop of het mooie Compagnie de Provence dat dit jaar ook meedoet. Kijk hier, hier en hier: van theeleuten en drankliefhebbers tot snoeperds, voor iedereen is er wel een kalender.

Bijenkorf
En dan komen we bij de twee kalenders op de foto’s. Vorig jaar had de Bijenkorf voor het eerst een adventskalender en daar was ik heel enthousiast over: royaal gevuld met diverse merken, dus perfect om nieuwe producten te ontdekken. Dit jaar heb ik de kalender cadeau gekregen voor mijn verjaardag. De kalender telt 25 deurtjes, dus ook op kerstdag wacht je een cadeautje.

Lancôme
Het wordt een vrolijke, roze kerst als het aan Lancôme ligt met hun winter wonderland van Parijse daken en de Eifeltoren die trots boven de heerlijke stad uittorent.

God, wat mis ik Parijs en Londen en wat was het fijn geweest er met kerst te kunnen zijn. Nu ga ik me tevreden stellen met het Parijs van Lancôme in het klein.

Zeer goed gevuld, deze kalender met mooie miniaturen uit de geur-, huidverzorgings- en make-upcollectie. Je krijgt echt waar voor je geld met wat miniaturen uit de kostbare Lancôme Absolue lijn en een regulier formaat Hypnôse mascara.

Dit waren ze, onze tips voor de leukste, mooiste, lekkerste, duurste adventskalenders. Gun het jezelf. We mogen nergens heen, de donkere dagen zijn donkerder dan voorheen, dus we moeten het zelf minstens draaglijk maken thuis, maar liever nog gewoon vrolijk en leuk. De komende periode gaan we daarom meer cadeautips delen ter voorbereiding op de feestdagen (op het laatste moment nog even snel de stad in voor cadeaus lijkt me dit jaar niet verstandig, dus hoera voor online winkelen) en om de dagen thuis behaaglijker te maken.

De Bijenkorf adventskalender vind je vanzelfsprekend bij De Bijenkorf en de Lancôme kalender bij Selfridges en Sephora (Bij Sephora vind je nóg meer kalenders).

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl

Een reactie op “De mooiste adventskalenders van 2020