De nieuwe Idôle

Idôle AQ

foto’s © Aicha Qandisha

Zo plat als een smartphone is de fles van de nieuwe Lancôme geur Idôle. Het is dan ook een geur voor de vrouw van nu. Constant met de mobiel in de handen, verbonden met de wereld, actief, uitgesproken en feministisch. Idôle is Lancôme’s feministische statement: gecreëerd door drie vrouwen vóór vrouwen, al kun je in deze tijd van gendergelijkheid gerust stellen dat Idôle voor iedereen is die een frisse, bloemige, lichte eau de parfum kan waarderen, want de geur is zeer toegankelijk.

De drie neuzen achter Idôle zijn Shyamala Maisondieu, Adriana Medina en Nadège Le Garlantezec. Het gezicht is de activistische actrice Zendaya, en een van de redenen waarom Lancôme voor haar koos, zo werd ons verteld tijdens de presentatie, is omdat Zendaya al op jonge leeftijd een rol afwees, omdat het vrouwelijk personage te klein en ondergeschikt was en ze nam de rol pas aan toen die werd aangepast.

Zendaya heeft overigens tijdens de laatste fashion week in New York haar TommyxZendaya najaars-collectie gepresenteerd in het Apollo Theatre in Harlem, geïnspireerd op de jaren zeventig en met een heel diverse cast aan modellen.

Idôle diversity AQ

Lancôme kiest voor feminisme en activisme, dat is mooi. Want wie een betere wereld wil, kan alle hulp gebruiken. Sowieso zie je, sinds de opkomst van Trump en de wereldwijd toegenomen macht van populistisch en extreem-rechts, dat steeds meer bedrijven en namen stelling nemen. Zie Nike met Colin Kaepernick en hun modest sportswear, Maria Grazia Chiuri met haar omarming van het feminisme eerder en pleidooi voor de natuur en het klimaat tijdens haar laatste show voor Dior.

Boodschap
En Lancôme nu dus ook. Dat treft, want wij hier bij AQ hebben we vanaf het begin ons feminisme en maatschappelijke betrokkenheid gecombineerd met onze liefde voor de schoonheid in het leven. Die dunne fles, voor wie ons niet op instagram volgt en dus niet weet wat de foto’s met de handen en tekst betekenen, leent zich prima voor een boodschap, want je kunt de tekst gewoon dwars door het glas lezen. En dat vroeg Lancôme ons dus ook: kies één woord. We dachten aan ‘eigenzinnig’, ‘diversiteit’ en ‘inclusie’, maar besloten voor ‘gelijkheid’ te gaan.

Idôle inclusion AQ

Omdat gelijkheid de basis is voor een betere, eerlijkere, meer rechtvaardige wereld. Binnen een vrije, gelijke samenleving, kun je zo eigenzinnig, divers en inclusief zijn als je wilt, omdat iedereen zich beschermd weet. Daar waar mensen zich beter dan de ander wanen, zullen ze niet aarzelen de ander als minder te behandelen. Het komt door een misplaatst gevoel van superioriteit dat vluchtelingen niet opgevangen worden, landen en mensen in Afrika uitgebuit worden, zwarte mensen in Amerika niet veilig zijn voor de politie en vrouwen in burkini van het strand en uit zwembaden worden gejaagd.

Oorlog, onderdrukking, gebrek aan empathie, ze vloeien voort uit een intrinsiek gebrek aan gelijkheid en een allesvernietigende zucht naar macht. De uitdagingen zijn na jaren van welvaart en relatieve rust groter dan ooit met een politieke elite die eigen belangen voorop stelt, racisme koestert en corruptie viert.

Idôle equality AQ

Daarom: gelijkheid. Gelijke rechten voor iedereen, waar dan ook ter wereld, los van afkomst, religie, huidskleur, seksuele identiteit en oriëntatie. Gelijkheid. 71 jaar geleden werden de Universele Rechten van de Mens gepresenteerd en het is tijd dat we die afstoffen, want een beetje gelijkheid is geen gelijkheid.

En Idôle? Die verblijdt de wereld met de subtiele noten van roos, jasmijn, bergamot, peren, patchoeli en muskus en zorgt ervoor dat iedereen lekker kan ruiken.

Idôle van Lancôme bestel je hier vanaf 54,95.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl