De Smaak van Sicilië

cover-de-smaak-van-sicilie-2d

Italië is weer helemaal terug in kookboekenland, er verschijnen de komende tijd meerdere titels waarin het land culinair centraal staat. Eentje daarvan, die sinds kort in de boekhandels ligt, is De Smaak van Sicilië van Ursula Ferrigno.

Ferrigno is een vermaarde Italiaanse kok met ruim achttien kookboeken op haar naam die in Londen woont en werkt. Wie wel eens in de Britse hoofdstad komt, kent vast de Caffé Nero keten; hun kaart is in samenwerking met Ferrigno opgesteld.

Sicilië spreekt tot de verbeelding. Het Italiaanse eiland staat al heel lang hoog op mijn verlanglijst. En nu kan ik er alvast wat van proeven met de gerechten in het boek. Bij wijze van voorpublicatie delen we een recept. Om alvast in de stemming te komen en kennis te maken met Siciliaanse smaken. Veel kookplezier!

Pasta met mosselen en bucatini
Bucatini e cozza

rps1821_mussel_bucatini_pasta1546-1-copy

350 g gedroogde bucatini of linguine
royale handvol bladpeterselie
3 el extra vergine olijfolie
zeezout en versgemalen zwarte peper
Mosselsaus
10 rijpe pruimtomaten
2 el olijfolie
3 tenen knoflook, gehakt
2 tl gestampte gedroogde chilipeper
(peperoncino)
40 mosselen, schoongemaakt en baarden verwijderd
1 stengel bleekselderij, fijngehakt
20 Gaeta-olijven, ontpit
50 ml droge witte wijn
handvol basilicumblaadjes, grof gescheurd
zeezout en versgemalen zwarte peper

Voor 4 personen
Een simpele maar memorabele combinatie die ik in Siracusa at toen de smaak van de mosselen het zoetst was. Bij sauzen met zeevruchten wordt bij voorkeur lange pasta gegeven.

Dompel voor de saus de tomaten 10 seconden in een kom kokend water zodat de schil loslaat. Giet ze af en pel ze. Hak het vruchtvlees in stukken.

Verhit de olie in een grote hapjespan met dikke bodem. Fruit daarin de knoflook en chilipeper goudgeel. Voeg de mosselen toe, leg een goedpassend deksel op de pan en kook ze 4-6 minuten tot de schelpen open zijn. Gooi mosselen weg die niet zijn opengegaan.

Kook intussen de pasta al dente in een grote pan kokend water met zout.

Doe de tomaten, bleekselderij, olijven en wijn bij de mosselen en kook circa 1 minuut tot de wijn is verdampt. Voeg zout, peper en basilicum toe.

Giet de pasta af en schep de peterselie en extra vergine olijfolie erdoor. Meng de pasta door de mosselen en serveer direct.

‘De Smaak van Sicilië’, Edicola Publishing, kun je hier bestellen voor 25,00.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl