Deliciously Ella

deliciously ella cover k

Er is een ware hausse aan veganistische kookboeken en het einde lijkt nog lang niet in zicht. Vegetarisme en vooral veganisme zijn een lifestyle geworden waarmee mensen zich onderscheiden en zoals zo vaak gaat dat dan soms gepaard met moralisme en uitsluiting. Zo las ik onlangs een ingezonden brief met als kop: ‘Onze vrienden zijn vegetariërs en willen niet dat wij vlees eten als we samen uit eten gaan.’ Dat soort dwingelandij staat me enorm tegen. Het idee ook dat je een goed mens bent als je geen dieren eet, maar mensen horkerig behandelt, is behoorlijk mal.

Niets van dat al in Deliciously Ella van Ella Mills: bij haar gaat het er niet om dat je vegetariër of vegan wordt, maar dat je meer groenten en fruit eet. Mills zocht haar toevlucht tot een plantaardig dieet nadat ze gezondheidsproblemen kreeg. Ze begon in 2012 met haar blog Deliciously Ella, een online dagboek met haar culinaire experimenten. Inmiddels heeft ze meerdere boeken, een productlijn en een deli in Londen. Haar meest recente boek is mijn eerste kennismaking met haar en dat is meteen een bijzonder prettige.

deliciously ella salade

foto uit Deliciously Ella

Deliciously Ella bevat honderd plantaardige recepten met tussendoor persoonlijke verhalen van Mills in de vorm van een dagboek over haar zelf en haar bedrijf dat mede geleid wordt door haar echtgenoot. Die verhalen geloof ik wel, wat haar boek echt goed maakt zijn de recepten: die zijn toegankelijk en bijzonder smakelijk.

Wat ik er fijn aan vind, is dat Mills gebruik maakt van ‘gewone’ ingrediënten waardoor de gerechten heel natuurlijk zijn en niet gekunsteld aanvoelen. Zeker, er komen chiazaden in voor en hier en daar heb je kikkererwtenvocht nodig, maar voor de meeste recepten hoef je niet op pad naar obscure ingrediënten. Zeker nu de gemiddelde supermarkt een aardige collectie aan biologische producten in het assortiment heeft.

Mills put uit de wereldkeuken voor haar gerechten, van veganistische shakshuka en champignon-kastanjeburgers tot groene Thaise curry en Victoriataart met amandelen. De recepten zijn onderverdeeld in categorieën als ontbijt, salades, stoofschotels en zoet met achterin nog extra recepten die ze verzorgde op festivals en events.

Van alle veganistische boeken die ik in handen heb gehad, is dit mijn favoriet. Zulke lekkere gerechten zijn het beste antwoord op de bio-industrie.

Deze bespreking heeft eerder in NRC gestaan. ‘Deliciously Ella’, Ella Mills, Kosmos Uitgevers, bestel je hier voor 20,99.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl