Dishoom

Bom Bahia, ‘goede baai’ in het Portugees, daar is de naam voor de Indiase stad Bombay van afgeleid, zo schrijven Shamil en Kavi Thakrar van de Londense restaurantketen Dishoom in hun prachtige Dishoom, ‘lekkers uit Bombay’. De stad is in de jaren negentig omgedoopt tot Mumbai, maar de auteurs kiezen uit nostalgische redenen voor Bombay.

Ik ben er een keer geweest, voor opnames voor een documentaireserie. Mensen denken vaak dat dat snoepreisjes zijn, maar de realiteit is er een van lange dagen, korte nachten, chronische vermoeidheid en als je pech hebt een ploeg die constant ruzie maakt.

Dishoom is een ‘modern Indiaas kookboek met zeer subjectieve eetgids door Bombay’, staat er op de kaft, maar het is meer dan dat: een fraaie geschiedenis van de stad door de ogen van liefhebbers wier eigen leven verweven is met de historie ervan, die elk hoekje en alle sfeerbepalers kennen, weten welke geur ze moeten volgen voor de lekkerste snacks en waar het beste uitzicht is.

Al lezende leer je erg veel over de multiculturele havenstad die de auteurs ‘ruig, heerlijk gestoord, warmhartig en kosmopolitisch’ noemen, met bijzondere aandacht voor de Iraanse gemeenschap en hun cafés die toegankelijk waren voor iedereen, los van sociale klasse en culturele en religieuze achtergrond.

Het knappe is dat ze dat allemaal zo over weten te brengen, dat het bijna voelt alsof je zelf in Mumbai rondloopt, je verwondert over de drukte, naar adem hapt in de hitte en bij moet komen in een van de vele tentjes die ze tippen.

Je verdwaalt in de heerlijke verhalen en persoonlijke anekdotes bomvol informatie. De recepten tussendoor voelen steeds als ankerpunten waar je even bij kunt komen.

Mijn enthousiasme nam per pagina toe en terwijl ik de verhalen gulzig tot me nam en het hongergevoel groeide, kwam het gemis op. Het besef dat dat ene bezoek de stad, vanzelfsprekend, geen recht deed en het verlangen het nog eens over te doen met dit lijvige boek als reisgids.

Deze bespreking heeft in iets andere vorm eerder in NRC gestaan. ‘Dishoom’, Shamil en Kavi Thakrar, Kosmos, bestel je hier voor 34,99.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl