Eat Vegan

Eat Vegan_omslag.indd

De kookboeken zijn er een klein beetje bij ingeschoten de laatste tijd. Niet omdat de liefde ervoor over is, maar omdat -en de vaste lezers weten dat- ik sinds kort voor NRC tweewekelijks de rubriek De Thuiskok mag verzorgen. Maar onze lezers zijn natuurlijk ook waardevol en dus heb ik besloten om de boeken hier ook gewoon te bespreken. Op zijn Aicha Qandisha’s.

eat-vegan-table

Voor een hedonistische niet-vegetariër zijn uitgesproken vegetarische of zelfs veganistische kookboeken altijd een beetje slikken. Er spreekt vaak zo’n gebrek aan, uhm, levensvreugde uit. Sommige veganisten hebben vaak ook iets militaristisch, bijna religieus-achtig met dezelfde bekeringsdrang van fanatiek gelovigen. Dat is jammer, want bewuster eten en minder vlees of vis zou helemaal niet als een opgave of straf moeten voelen.

eat-vegan-truffle-mushroom-pate

Wereldkeuken
Dat laatste hebben Shannon Martinez en Mo Wyse van het hippe, veganistische Australische restaurant Smith & Daughters goed begrepen. Misschien scheelt het dat Martinez geen veganist is en puur vanwege de uitdaging veganistisch is gaan koken. Het scheelt zeker ook dat Wyse niets heeft met het sekte-achtige van sommige veganisten die Martinez niet accepteren. Wat de reden of redenen ook zijn, hun Eat Vegan is een fraai kookboek geworden met een stoere vleug gothic sfeer.

eat-vegan-spanish-meatballs

Mooi zwart, veel kleuren, fraaie sfeerfoto’s en recepten die je niet alleen klaar kunt maken met obscure ingrediënten die je in de speciaalzaak vindt, maar ook toegankelijke gerechten uit de wereldkeuken. En dat laatste is een grote pré, want als je naar de wereldkeuken kijkt, of dat nu de Maghrebijnse keuken is, Zuid-Amerikaanse of Indiase, vind je genoeg vegetarische en zelfs veganistische gerechten die al veganistisch waren lang voordat de term gemunt was.

eat-vegan-donuts

Sommige recepten vragen wel om een waslijst aan producten, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Veganisten zullen hun hand niet omdraaien voor veganistische garnalen of kaas, ieder ander kan voorzichtig beginnen met de toegankelijker recepten en zo opbouwen. Of er gewoon af en toe uit koken voor de bewuste variatie.

‘Eat Vegan’, uitgeverij Good Cook, kun je hier bestellen voor 24,95.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl

Een reactie op “Eat Vegan