Een nieuwe manier van koken

Een nieuwe manier van koken

Culinair schrijfster Anna Jones, door The Times onthaald als ‘de nieuwe Nigella Lawson’, is terug met een tweede kookboek vol vegetarische gerechten. Na haar eerst succesvolle boek Een nieuwe kijk op eten volgt nu Een nieuwe manier van koken. Een mooi uitgegeven boek met 150 recepten voor elk moment van de dag. Van ontbijt tot dessert en alles er tussenin: salades, soepen, stevige curry’s en smoothies en speciale gerechten voor feestmaaltijden.

anna jones moussaka

De indeling is overzichtelijk: ze begint met de makkelijke gerechten die je binnen tien minuten op tafel hebt en die bouwt ze op. Maar nooit vraagt een gerecht een halve dag van je. De meest bewerkelijke gerechten, zoals de smakelijk ogende tamarinde curry die je hieronder ziet, kost slechts 45 minuten van je tijd, belooft Anna.

anna jones tamarinde curry

Tussen alle recepten door, vind je ook nog eens nog snellere suggesties bij elkaar gebracht onder speciale kopjes zoals ‘snelle roerbakgerechten in 20 minuten’ of ’10 aardappelgerechten uit de oven’; van die makkelijke recepten die weinig ingrediënten vragen, toch lekker zijn en die Jones alvast voor je heeft bedacht, zodat zelfs de minst creatieve (of luie) kok ze nog kan maken.

anna jones rabarber repen

Wat ik goed aan dit boek en de werkwijze van Anna Jones vindt, is dat ze het heel toegankelijk houdt. Ze is vegetariër, maar je mist het vlees, gevogelte of de vis niet. Daarbij heeft ze een ‘moderne’ (dat klinkt verschrikkelijk oubollig) benadering van koken, zonder überhip te worden. Ze gebruikt veel van de ingrediënten die nu zo in zijn, zoals zoete aardappel, kikkererwtenmeel en ahornsiroop, maar je hoeft geen chia zaden te kopen of dat soort ongein waar ik subiet bij afhaak. Terzijde: zoete aardappelen zijn de laatste jaren pas populair, maar ik ben er in de Marokkaanse keuken mee opgegroeid. Mijn moeder maakte ze regelmatig en ik nam dat over.

anna jones pistache brownies

Ter voorbereiding op deze bespreking heb ik alvast de soep van zoete aardappel met limoen en pinda’s gemaakt. Ik hou van soep maken en deze klonk goed. Een heerlijk romige soep met zoete, aardse en frisse tonen. Dit wordt een boek dat ik met veel plezier en enthousiasme aan mijn vrienden zal geven die vegetariër zijn en bij wie de geitenkaas uit de neus komt. Een boek ook waaruit ik voor hen zal koken. Warm aanbevolen.

‘Een nieuwe manier van koken’, Fontaine Uitgevers, kun je hier bestellen voor 29,95.

Hassnae

hassnae[at]aichaqandisha.nl