Amandel-appelcake

amandelappelart1

Vandaag een variatie op altijd maar dezelfde appeltaart en -gebakjes. Door wat ingrediënten toe te voegen, heb je meteen een iets verrassender gebakje. Lekker luchtig en heerlijk als dessert.

Voor 18 stuks

Voor het deeg:
80 gram bloem
80 gram maizena
80 gram gemalen amandelen
10 gram bakpoeder
1 geschraapt vanillestokje
Een snufje zout
150 gram Griekse of Turkse yoghurt (stevige yoghurt)
125 gram gesmolten boter of margarine
3 eieren, gesplitst
175 gram suiker

Voor de vulling:
4 appels
20 gram boter of margarine
4 eetlepels suiker
Het geschraapte vanillestokje (zonder merg)
Kaneel naar smaak
1 volle theelepel maizena, aangelengd met een theelepel water
Twee eetlepels geschaafde en geroosterde amandelen

Deeg
Maak van de bloem, maizena, amandelen, bakpoeder en zout een mengsel.
Klop de eiwitten met drie eetlepels suiker tot een schuim. Klop in een andere kom de rest van de suiker met de eidooiers en het merg van het vanillestokje. Voeg daar al kloppend yoghurt aan toe en daarna het mengsel van bloem en maizena. Meng vervolgens de (koud geworden) gesmolten boter hieraan toe. Spatel tot slot voorzichtig het eiwitmengsel hierdoor heen. Eerst twee eetlepels, tot het goed gemengd is en daarna de rest.

Doe dit deeg in vormpjes met een holte. Bak het bij 180 graden 20 à 25 minuten, tot ze goudbruin zijn.

amandelappelart2

Als je ze in een siliconenvorm bakt, laat de cakejes dan eerst helemaal afkoelen voor je ze er uit haalt. Vet bij een metalen vorm deze eerst in met boter en bestrooi de vormpjes met bloem. Laat de cakejes afkoelen.

amandelappelart3

Maak nu de vulling.
Doe boter of margarine, suiker en het geschraapte vanillestokje samen in een koekenpan, tot de boter is gesmolten. Voeg geschilde en in stukjes gesneden appels en kaneel toe en laat koken, tot de appels zacht zijn, maar nog een beetje stevig. Voeg nu de aangelengde maizena toe, meng het met de appels en laat het drie minuten op zacht vuur verder koken.

Vul de cakejes meteen met het appelmengsel (wacht dus niet tot het is afgekoeld) en strooi de geschaafde amandelen eroverheen voor garnering.

amandelappelart4

De cakejes kun je in de koelkast bewaren. Haal ze een uur voor serveren eruit.

Besaha wa raha!

Foto’s: © Fadila Bouazza

Fadila