Gather

gill-meller-boek-aq

foto’s © Aicha Qandisha

Een week geleden reed ik via een kronkelend weggetje naar een deel van Amsterdam dat ik nog niet kende. Het was alsof ik op het platteland was. Uitgestrekte weiden, grazende koeien, de geur van mest. En net terwijl ik me afvroeg of dit nog wel Amsterdam was en de juiste route naar de boekpresentatie van Gill Mellers boek Gather, gaf de google maps stem aan dat ik was gearriveerd.

En inderdaad Bourgondineren gaf het bord aan. Wat een plek. Een boerderij die dienst doet als culinaire locatie met ernaast een kinderopvang. Plattelandse rust verstoord door vrolijke kinderstemmen.

gill-meller-bourgondineren-aq

Beste kookboek
Temidden van het hooi vind je de keuken en het terras van Bourgondineren. Op een zonnige dag ziet dat er zo uit.

gill-meller-terras-aq

Terwijl de kalveren grazen en af en toe opkijken waar het kabaal vandaan komt…

gill-meller-koeien-aq

Presenteert binnen Gill Meller, voormalig chef bij River Cottage, zijn net in het Nederlands verschenen boek Gather dat in Engeland verkozen werd tot beste kookboek en lovende woorden kreeg van onder andere René Redzepi en Nigella Lawson.

gill-meller-presentatie-aq

Respect voor de natuur
Een boek, en dat verklaart uiteraard de keus voor de locatie, dat zeer dicht op de natuur staat en waarmee je volgens de seizoenen kookt. Gather staat vol aardse recepten ingedeeld volgens de natuurlijke plekken waar je de ingrediënten voor de gerechten vindt, zoals de boerderij, de zeekust, de boomgaard en ga zo maar door.

In zijn voorwoord schrijft Meller:

Mijn manier van koken is gevormd en verder aangescherpt door mijn respect en waardering voor goede, verse ingrediënten van het seizoen en de plek waar ze vandaan komen. (…) Ik heb geleerd het meeste te maken van wat ik op dat moment heb en het nieuwe met eerbied en begeerte af te wachten.

Tijdens de presentatie kregen we een voorproefje van een aantal gerechten die in het boek staan, zoals deze focaccia. Nadat ik enthousiast een hap had genomen, zag dat er spek op zat.

gill-meller-foccacia-aq

En dit gerecht van linzen, zoete peer en ui.

gill-meller-linzen-aq

Een mooi gerecht door de knapperige linzen en onverwachte zoet-hartige-aardse combinatie en representatief voor Mellers stijl: onverwachte combinaties, ogenschijnlijke eenvoud die verrast en een originele benadering van ingrediënten. Kijk hier, hier en hier voor wat foto’s uit het boek.

Bewust eten met respect voor de natuur hoeft geen opgave te zijn. Gather is een fraai boek voor liefhebbers dat bovendien zeer geschikt is om uit te koken voor de feestmaaltijden over een paar maandjes.

‘Gather’, uitgeverij Good Cook kun je hier bestellen voor 29,95.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl