Het beste dieet ter wereld

bestedieetart

Oké, vertel op: wie heeft er weleens (of meermaals…) gegoogled op ‘het beste dieet (ter wereld)’? Ik wel. Heel vaak, in meerdere talen. Want stel je toch eens voor dat er ergens een dieet is dat daadwerkelijk werkt zonder dat je een al te grote lijdensweg moet doorstaan?

Nou, dat dieet is er, hoor. Althans, dat beweren de schrijvers van het verrukkelijk uitziende boek ‘Het beste dieet ter wereld’; Christian Bitz (professor voedingsleer aan de Universiteit van Kopenhagen) en voedingsdeskundige Arne Astrup. Het boek heeft een voorwoord van Marleen van Baak, hoogleraar Fysiologie van Obesitas aan de Universiteit Maastricht. Dat klinkt meteen al indrukwekkend, die zware wetenschappelijke titels.

Blijvend gewichtsverlies
Het boek is het resultaat van een groot Europees onderzoek, DIOGenes genaamd: wetenschappers uit acht Europese landen, waaronder Nederland, hebben onderzocht wat de optimale samenstelling is van voeding om ervoor te zorgen dat mensen die zijn afgevallen het gewichtsverlies behouden met een zo normaal mogelijk voedingspatroon. De resultaten van dat onderzoek zijn vertaald naar dit boek dat een dieetschema voor vier weken bevat en talrijke handvaten en mooie recepten die bijdragen aan een gezond eetpatroon.

Als je het dieet volgt, kun je tot acht kilo afvallen binnen vier weken. Vervolgens kun je met behulp van de uitleg en de recepten de tweede fase in gaan die, zo stellen de auteurs, je gegarandeerd nog meer gezond gewichtsverlies zal opleveren. Goed om te weten is dat de Noord-Europese keuken de basis is voor dit onderzoek en dieet, en niet, zoals je vaak ziet, de Mediterraanse keuken. Verandering van spijs doet kennelijk afvallen.

Laatste der afvaltrends
De auteurs breken met de Amerikaanse afvalhypes en stellen (geheel terecht, want deze gedachte heb ik ook vaak gehad) dat als één van die boeken echt zou werken, al die andere niet zouden zijn geschreven en verkocht. Volgens hen zou dit boek het laatste boek moeten zijn dat je koopt, omdat het echt werkt.

Sowieso hoef je niet af te zien, want net als bij het eerder besproken metabolismedieet hoef je de koolhydraten niet te laten staan en, helemaal fijn, is er alle begrip als je eens zondigt. We blijven zwakke mensen, nietwaar.

Hoe werkt het
Dit dieet kent vijf eetmomenten per dag: ontbijt, snack, lunch, snack, avondeten. Zoals gezegd zijn koolhydraten niet verboden (de auteurs halen de aardappel uit het verdomhoekje) en de recepten en het eetschema zien er werkelijk heel goed uit. Zo goed dat ik me aarzelend afvroeg of dit wel zou werken, zo geconditioneerd ben ik dat koolhydraten de duivel zijn.

Arne Astrup heeft op de Universiteit van Kopenhagen dit, tot nu grootste, onderzoek geleid naar een voedingpatroon dat overgewicht tegengaat. In Nederland heeft de Universiteit van Maastricht meegedaan; daar werkten ruim honderd families mee.

Prachtig boek
Het resultaat is bijzonder verrassend te noemen. Daar waar je bijvoorbeeld van Haley Pomroy geen kaas mag, is die hier niet verboden (over de tegenstrijdige adviezen van de vele diëtisten moeten we het nog eens hebben) en de eetschema’s zijn geweldig gevarieerd. Ook als je geen behoefte hebt af te vallen, is dit boek bijzonder vanwege de prachtige foto’s van de gerechten en de fantastische, nieuwe recepten die erin staan.

Meer nog dan een dieetboek, is dit een heel mooi kookboek met gezonde, originele recepten die, zo beloven de wetenschappers ons, ook nog eens helpen af te vallen. De ideale combinatie dus. Een absolute aanrader.

Christian Bitz, Arne Astrup, Marleen Baak Het beste dieet ter wereld, blijvend en verantwoord slank & gezond , Uitgeverij Kosmos, 19,95

Hassnae

hassnae[at]aichaqandisha.nl