Het metabolisme dieet

metaboart

Koolhydraten zijn de duivel. Wie wil afvallen, moet ze laten staan. En laat de koolhydraatbommen nu net de lekkerste zijn: brood, pasta, rijst. Atkins, Dukan, Cohen, Cambridge, Prodimed noem de vele dieetvariaties maar op: ze concentreren zich op veel eiwitten (verhogen de verbranding en behouden de spieren) en op weinig dikmakende koolhydraten.

Tot mijn drieëndertigste was ik een onbezorgde maat S. Slank, maar met vormen. Geen plank, dat ben ik nooit geweest. Sinds mijn drieëndertigste, zijn die vormen zich steeds nadrukkelijker gaan manifesteren. Zo rond de tijd dat ik mijn liefde ontmoette. Arme schat.

Omslag
Ik heb sindsdien veel diëten gevolgd en het enige waar ik echt veel mee af viel (al had dat vooral te maken met mijn vastberadenheid en overgave aan het idee dat ik een paar maanden vreselijk niet-lekker zou eten) is het eiwitdieet van Sanaslank. Zat ik daar met lange tanden die steeds korter werden, want alles went, astronautenvoer te eten.

Maar kilo’s zouden kilo’s niet zijn als ze er niet weer aankwamen.

De laatste tijd lijkt er een omslag te zijn in modieus dieetland: herwaardering van bepaalde koolhydraten: volkoren- en speltbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, gerst, quinoa en zelfs zoete aardappelen zijn niet langer taboe als je wilt afvallen.

J-Lo
Neem Haylie Pomroy’s Het Metabolisme Dieet, slank in 28 dagen dat een groot succes is en dat zichzelf aanprijst met de lokker dat het hét dieet is van Jennifer Lopez, Cher en Reese Witherspoon. Wie wil er nu niet zo’n lijf als dat van J-Lo. Pomroy belooft je tot tien kilo in vier weken af te vallen als je nauwgezet haar schema volgt.

Dit is overigens nog een trendbreuk die ik vaker zie: de meeste diëten hebben als uitgangspunt een kilo per week minder. Te snel afvallen zou niet goed zijn. Zo niet Pomroy wiens dieet volgens het volgende principe werkt:
Fase 1 (maandag -dinsdag): veel koolhydraten en fruit
Fase 2 (woensdag- donderdag): veel eiwitten en groenten
Fase 3 (vrijdag -zondag) alles van de vorige fasen plus gezonde vetten en oliën.

Veel voorbereiding
Het dieet kenmerkt zich door een verscheidenheid aan gerechten en tussendoortjes die je secuur moet volgen. Zoals gezegd zijn daarbij graanprodukten niet verboden, mits je je aan de voorgeschreven receptuur houd. Pomroy is zich heel goed bewust van de scepsis van de lezer die steeds heeft geleerd dat je van koolhydraten moet afblijven als je wilt afvallen, maar vraagt de lezer zich toch over te geven en het te ondergaan. Als je het goed doet, gaat je verbranding omhoog en zakken de kilo’s.

De eetschema’s zien er heel erg goed uit. Al lezende, raakte ik overtuigd van haar theorie, maar het probleem van dit dieet is dat het zoveel voorbereiding vergt: de juiste produkten zoeken en halen en ook alles vantevoren voorbereiden, want een kip-gerstsoep voor de lunch maak je niet even snel uit een zakje. Of je moet een keukentje hebben op je werk waar je roergebakken garnalen met groenten kunt klaarmaken of opwarmen.

Cocaïne
Dat maakt het boek overigens niet onbruikbaar, integendeel. Het is bijzonder leerzaam over voeding en wat dat met je lichaam doet. Bovendien heeft Pomroy voor elke fase een kort schema zodat je zelf kunt variëren met de toegestane produkten. Je kunt dus afwijken van de voorgeschreven recepten, maar als je zo ongedisciplineerd bent als ik, kun je dat beter niet doen.

Pomroy schrijft trouwens over geraffineerde suikers dat die volgens sommige studies net zo verslavend zijn als cocaïne: dit is nu net iets wat ik zelf ook heel bewust heb gemerkt. Als ik geen suikers eet, gaat het goed, maar zodra ik eraan toegeef, neemt de behoefte eraan meteen toe.

Voornemen
Naast de vele nuttige informatie, bevat het boek een hele rits aan nieuwe, smakelijke en vooral gezonde recepten waar je niet meteen van uitzet. Ik ben er heel erg nieuwsgierig naar geworden, omdat dit een heel andere, bewuste manier van diëten is en als je daar dan ook nog eens binnen 28 dagen flink mee afvalt, zou dat superblijmakend zijn.

Na de zomer. Laten we afspreken dat ik het in oktober uitprobeer, vier weken lang, en dan jullie verslag uitbreng. Dat is voor mij een stok achter de deur en voor jullie iets om gniffelend naar uit te kijken.

Haylie Pomroy Het Metabolisme Dieet, slank in 28 dagen, Standaard Uitgeverij 19, 95

Bron foto

Hassnae

hassnae[at]aichaqandisha.nl