I.M. Mahmoud Abdel Aziz

mahmoud abdel aziz 1

Een plotse, onverwachte tongzoen. Dat is het eerste wat ik voor me zie als ik aan de Egyptische topacteur Mahmoud Abdel Aziz denk. Zoals vanochtend bij het bericht van zijn overlijden.

Abdel Aziz was een van de bepalende acteurs van de Egyptische cinema. Zijn tongzoen met de vrijmoedige actrice Suheir Ramzy was te zien in de film Al Bant Ayza Ieh (‘Wat wil het meisje’) uit 1980. Ik was nog een klein meisje toen ik de film samen met mijn zus en moeder zag en ben die zoen nooit meer vergeten. Die film en scène staan symbool voor de vrijzinnigheid die de Egyptische filmindustrie lang uitstraalde voor religieus extremisme en politiek faillissement een rem op de industrie zetten.

Legendarisch
In Jari el Wouhoush speelde hij naast de vorig jaar overleden Nour el Sherif; de film gaat over medische experimenten -en onvermijdelijke risico’s ervan. Toen gisteren bekend werd dat hij was overleden, werd een van de beroemdste scènes uit de film nog eens getoond.

Zijn rol als Egyptische spion Refaat Al-Gammal in het Israël van de jaren vijftig en zestig in de serie Raffat al Haggan bracht hem in miljoenen huiskamers.

De acteur was al een tijdje ziek en is 70 jaar geworden. Hij was getrouwd met televisie-presentatrice Poussy Chalaby (ze is geen actrice zoals her en der te lezen valt) en heeft twee zonen uit een vorig huwelijk. Zijn zoon, regisseur Karim Mahmoud Abdel Aziz bracht het nieuws naar buiten dat zijn vader was overleden.

Mahmoud Abdel Aziz was een van de legendarische acteurs die de Egyptische film mede vorm en kleur hebben gegeven. Hij wordt vandaag begraven.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl

Een reactie op “I.M. Mahmoud Abdel Aziz