In de Oude Stempel

DSC_2561foto’s © Aicha Qandisha

Restaurant In de Oude Stempel in het Brabantse Steenbergen bevindt zich midden in het centrum. In een monumentaal pand dat ooit dienst deed als postkantoor. De foto’s aan de muren herinneren daar nog aan. Aan de inrichting zelf merk je het niet. De lampen zijn gemaakt van bestek. We gaan er op een warme lentedag dineren. Het is een restaurant waar ik al langer naartoe wil, omdat ik er veel goede verhalen over heb gehoord. En dus gaan we voor de zes gangen.

Met knorrende maagjes worden we aan tafel gezet door uiterst vriendelijk personeel.

Al vrij snel staat de eerste amuse op tafel. Een kroepoek van tapioca met gelei van rode biet. Een prima, luchtig binnenkomertje.

DSC_2546

Warm sesambrood
De tweede amuse is heerlijk. Kabeljauw, gepofte rijst, risotto en tomaat. Ook dit is weer een luchtig gerecht dat we met veel smaak weg lepelen.

DSC_2547

Dat waren de amuses. Het is tijd voor de eerste gang. Tonijnrolletjes gevuld met quinoa. Eromheen druppels van avocado.

DSC_2549

De gerechten worden vlot achter elkaar op tafel gezet. Daarnaast smullen we van het warme sesambrood dat tegelijk met de eerste gang op tafel is gezet. De tweede gang is wat mij betreft het hoogtepunt van de avond. Het is amper te zien op de foto, maar onder het groene schuim van lamsoor, zit ingelegde zalm, een stukje asperge en crème van asperge. Een heerlijke combinatie van smaken.

DSC_2552

Mag het ietsje meer?
Bij de derde gang beginnen we ons een beetje zorgen te maken over de grootte van de gangen. We krijgen namelijk één (1!) diepzeegarnaal geserveerd, met een saus van chorizo-specerijen en pesto van daslook. Die specerijen vond ik niet zo lekker, maar dat is mijn persoonlijke smaak. De garnaal zelf was, net als alles wat we tot nu toe hadden gekregen perfect bereid. Lekker mals en zacht. En dat we zes gangen hebben, snappen we. Maar mag het ietsje meer?

DSC_2554

Ook de vierde gang is niet al te groot, maar smaakt heel goed. Een sappige coquille, met spaghetti van snijbonen en een krokant stukje tong.

DSC_2555

Het hoofdgerecht springt er dan qua grootte weer uit. Ik krijg een fors stuk kabeljauw voor me (dus daarom waren de andere gangen zo klein?). Daaromheen asperge en aardappelpuree met knoflook. Ook dit is weer voortreffelijk klaargemaakt.

DSC_2559

Heerlijke avond
Het zomerse toetje bestaat uit aardbeiensorbetijs, witte chocolademousse, cheesecake met een parfait van rode vruchten.

DSC_2561

Bij de koffie mogen we drie bonbons uitzoeken, maar ik ben vergeten wat er ook alweer in zat.

DSC_2563

Restaurant In de Oude Stempel heeft voor een heerlijke avond gezorgd. De bediening was vreselijk aardig (dit was mijn eerste etentje na Hertog Jan, dus dat was behoorlijk belangrijk), er hing een fijne, losse sfeer in het restaurant en we hebben een paar uur heerlijk zitten smikkelen. De gerechten waren voortreffelijk voorbereid en ook op het bord zag het er allemaal smakelijk uit. Enige minpuntje was dat de gangen zo onredelijk verdeeld waren. Een betere verdeling was nog beter geweest. Ik had bijvoorbeeld graag meer gegeten van de tweede gang. Maar dan moet ik nog maar eens een keer langsgaan. Een aanrader (en daarnaast hartstikke redelijk geprijsd)!

Majda
majda[at]aichqandisha.nl