Kookboeken voor de feestdagen

De laatste maanden zijn er zo verschrikkelijk veel boeken dat er te veel zijn blijven liggen waar ik geen aandacht aan heb kunnen geven. Door de coronacrisis hebben veel uitgeverijen het eerste half jaar de publicatiedata uitgesteld, waardoor er na augustus opeens een hausse aan boeken verscheen en ik heel wat darlings moest killen.

Maar gelukkig heb ik deze lieftallige online glossy, dus met de feestdagen voor de deur wilde ik een paar boeken eruit lichten die de moeite van het ontdekken waard zijn.

Brood
Allereerst Een Boek Over Brood van Issa Niemeijer-Brown, in Amsterdam en omstreken bekend van de Franse bakkerij Gebroeders Niemeijer. In dit imposante boek, dat je beter kunt typeren als een workshop in boekvorm, deelt Niemeijer-Brown de geheimen van goed brood bakken. En dat doet hij niet lichtvaardig: dit is het serieuze werk, met uitleg over meelsoorten, technieken, de structuur van deeg, de temperatuur van de oven, het onvermijdelijke desembrood, maar ook veel andere soorten zoals baguette, fougasse en brioche.

Een waardevol boek voor liefhebbers van brood die meer willen dan alleen een broodje bakken, maar ook het proces willen doorgronden.

Veganistisch
Toen ik het boek Vegan Soul Food van Jason Tjon Affo ontving, moest ik, ik beken het maar, met mijn ogen rollen. ‘Daar heb je weer zo iemand van Instagram met die kleurtjes en bananenbrood’, dacht ik. Mijn allergie voor influencers is alom bekend daar hoef ik hier nu niet op uit te wijden. Ik begon een beetje blasé door het boek te bladeren en moest mijn snelle vooroordeel al snel weer inslikken.

Zeker, het boek bevat enkele typische Instragram-waardige gerechten met veel kleuren, maar het is vooral een heel erg goed boek met fijne gerechten uit de Surinaamse keuken zonder dierlijke producten. Ik zat met Jason Tjon Affo bij een uitzending van Radio Mangiare, dat bleek een leuke jongeman te zijn. Hij liet ons een smakelijke rijstnoedelsalade uit het boek proeven en ik heb daarna nog wat andere recepten geprobeerd, en ik raad het van harte aan. Zeker niet alleen voor veganisten, ook voor carnivoren die gewoon van lekker eten houden en heus ook een keer zonder vlees kunnen.

Donna Hay
De derde tip is van culi-boekenroyalty Donna Hay; een begrip in de kookboekenwereld. Iedere nieuwe lancering is weer een gebeurtenis en ze stelt na zoveel jaren aan de top eigenlijk zelden teleur. Haar nieuwste, Everyday Fresh zit weer bomvol verse, snelle recepten, zoals altijd smaakvol gefotografeerd, mooi vormgegeven en met genoeg tips en variatiesuggesties.

Een kleine selectie uit een grote berg boeken. Binnenkort volgen meer tips en volg zeker ook NRC’s Thuiskok waar ik nog veel meer kookboeken bespreek en recepten eruit deel.

‘Een Boek Over Brood’, uitgeverij Brandt, vind je hier voor 30,00 euro. ‘Vegan Soul Food’, uitgeverij Becht, bestel je hier voor 22,99. ‘Everyday Fresh’, Unieboek Spectrum, vind je hier voor 29,99.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl