Magisch Maleisisch

magisch maleisisch k

Een keer maar ben ik in Maleisië geweest en dan in de hoofdstad Kuala Lumpur. Van tevoren had ik me verheugd, ik had gelezen over de culinaire concurrentiestrijd tussen Singapore en Maleisië en verwachtte het net zo geweldig te vinden als Singapore, waar ik een of twee jaar eerder was geweest.

Maar Kuala Lumpur viel tegen. Ik weet niet meer wat het precies was, maar ik herinner me wel een bepalend moment op de eerste dag in een drukke winkelstraat met marktstalletjes: er liep een babykatje rond en een meneer vertrapte het arme beest zomaar tijdens het lopen. Hij keek niet op of om. Dat maakte zo’n indruk dat dat gevoel mijn bezoek aan de stad overschaduwde. Het kwam ook niet meer goed tijdens die vijf dagen, al maakte het Mandarin Oriental hotel met infinity edge pool en fantastisch eten veel goed.

Maar reizen is een momentopname. Een stad kan de ene keer tegenvallen en je een volgende keer betoveren. Istanbul, bijvoorbeeld, ons eerste bezoek werd dermate gedomineerd door die oplichters van taxichauffeurs dat het de hele ervaring kleurde. Daarna ben ik nog eens drie keer naar de stad geweest en iedere keer vond ik het nog leuker en mooier.

Maleisië verdient een tweede kans heb ik besloten en dat komt door het kookboek Magisch Maleisisch van Norman Musa dat ik watertandend heb gelezen.

norman musa roti k

Kip rendang
Na een uitgebreide introductie waarin Musa de culinaire traditie en de invloeden van de Maleisische keuken schetst en zijn moeder eert van wie hij veel leerde, volgt een stroom van heerlijke recepten die ik allemaal wil maken. De Maleisische keuken is, net als die van Singapore, een smeltkroes van Chinese, Indiase, Indonesische en Arabische invloeden. En ook wat Portugese en Britse door het koloniale verleden. Veel gerechten zullen bekend voorkomen, zoals de roti canai, de saté en de daging rendang. Maar ‘bekend voorkomen’ is het dan ook wel, want de receptuur in Magisch Maleisisch verschilt van andere boeken die ik heb en dat maakt het boek zo’n aanwinst.

Het is natuurlijk ook logisch, gerechten worden van ouders op kinderen doorgegeven en verschillen niet alleen per regio of stad, maar zelfs per familie. Het recept voor rendang is in dit boek veel minder tijdrovend dan hoe ik het heb geleerd. De marinade voor de saté weer net iets anders en de paté van kabeljauw een nieuw recept dat ik absoluut eens moet maken -net als zijn moeders recept voor kip rendang.

norman musa curry k

Restaurant
Toen ik wat meer informatie opzocht over Norman Musa kwam ik op zijn website terecht en raakte toen in verwarring. Bij restaurants kreeg ik allerlei menukaarten en opties in het Nederlands, terwijl ik had gelezen dat hij restaurant Ning in Manchester had. Wat blijkt: zijn restaurant moest sluiten omdat twee van zijn medewerkers geen verblijfspapieren hadden en nu is Musa gastchef op verschillende locaties in Nederland en chefkok van restaurant Wah Nam Hong in Leidschendam-Voorburg. Dat is gewoon hartstikke dichtbij! Kijk ook naar zijn supper clubs en Maleisische afternoon tea die hij met regelmaat aanbiedt.

norman musa fruit k

Je kunt dus van de meesters hand gaan proeven, maar ik zou zeker ook het boek bestellen voor beroemde klassiekers als Hainanese rijst met kip, garnalenlaksa, pittig geroerbakte aubergine, mamak noedels, zoete rijstpannenkoekjes en heel veel meer. Ik verheug me op de uren die ik ga doorbrengen in mijn keuken met dit heerlijke boek.

‘Magisch Maleisisch’, uitgeverij Podium, bestel je hier voor 29,99.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl