Maison Francis Kurkdjian: À la Rose

kurkdjian-a-la-rose-aq

foto’s © Aicha Qandisha

Piepklein is de Maison Francis Kurkdjian boutiek in Parijs. Je kunt er misschien met een vijftal mensen in staan en dat is het dan wel. Onopvallend gelegen in een zijstraatje van de chique Rue St. Honoré loop je er zo voorbij, maar dat zou zonde zijn, want binnen vind je een bijzondere, exclusieve collectie geuren van een van de beroemdste ‘neuzen’.

Zelfs wie nooit van Kurkdjian gehoord heeft, heeft ongetwijfeld wel iets van hem geroken: hij is de man achter commerciële succesgeuren als Le Male van Jean Paul Gaultier (zijn eerste geur), My Burberry en de eerder besproken luxe La Collection des Essences van Elie Saab – om er maar drie totaal verschillende uit te pikken.

In 2009 richtte hij samen met zijn partner Marc Chaya Maison Francis Kurkdjian op, een eigen parfumhuis voor fijnproevers. Ik was in Londen toen zijn Bacarat Rouge 540 net uit was en een verkoopster de geur op mijn pols spoot. De volgende ochtend was de kostbare geur op zijn best, ik rook de poederige noten nog een hele tijd nadien.

kurkdjian-a-la-rose-3-aq

Rozen
Van die Bacarat heb ik een fraaie miniatuur, in Parijs koos ik zijn À La Rose lichaamsolie. Een droge, verzachtende olie die, zodra je wat op je huid spuit, een heerlijke, volle rozengeur aan je huid meegeeft. Alsof je je neus in een bos rozen in volle bloei steekt.

De olie trekt snel in en is samengesteld uit arganolie, amandelolie en abrikozenpitolie. De geur bevat naast de damascener en centifolia roos onder andere cederhout en musk, maar het is de zachte rozengeur die overheerst, en dat wil je ook bij een geur met zo’n naam.

kurkdjian-a-la-rose-1-aq

Maison Francis Kurkdjian heeft een uitgebreide collectie geurlijnen, lichaamsverzorging, geurkaarsen en zelfs geparfumeerde bellenblazers en wasmiddel en -verzachter. Een aanrader voor wie wat exclusiever wil en geuren die afwijken van wat je in de reguliere parfumerie vindt.

À La Rose lichaamsolie bestel je online voor 65,00. De producten van Maison Francis Kurkdjian zijn in een select aantal parfumeries te vinden in Nederland, waaronder Skins Cosmetics die een deel van de collectie aanbieden.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl