Modern Baking

modern baking

Welke versie van intermittent fasting zij volgde, vroeg ik aan een vriendin. Ik las haar enthousiaste posts over de kilo’s die eraf vlogen en besloot toch eens te informeren. Ergens tussen de mateloze liefde voor eten en de innige wens nu dan eindelijk eens goed en blijvend af te vallen, zou er toch zeker een soort van walhalla moeten bestaan waarin lekker eten en op gewicht blijven elkaar niet uitsluiten.

En waar blijft anders die vervloekte afvalpil? Leven op Mars ontdekken, uranium splijten, allemaal geen enkel probleem, maar vetcellen in het menselijk lichaam aanpakken zou te moeilijk zijn voor de wetenschap? Ik geloof er niks van.

Dat soort onnozele gedachten heb ik wel eens als ik teleurgesteld een gepaste jurk terug moet hangen of me realiseer dat dit het zoveelste voorjaar is waarop ik me plechtig voorneem nu dan echt, écht wat aan dat lichaam te gaan doen.

Zinnelijk
Maar vervolgens ging ik op de bank zitten met Modern Baking, ‘taarten, koekjes en alles daartussenin’ van Donna Hay, en vergat alles. Ongemerkt verscheen er een glimlach op mijn gezicht toen ik na haar voorwoord de bladzijden omsloeg en het zoete lekkers vanaf de pagina’s lonkte.

chocolade smore meringuetaart modern baking

foto uit Modern Baking

Een chocolade-banaantaart met een rijke, weelderige laag caramel erop. Een gestoomde chocoladepudding met geconfijte clementines waarvan het zoete sap langs de pudding sijpelt als liefdesvocht op weg naar de beminde. Als je erotiek in eten zou moeten vangen, dan toch echt met de bijna zinnelijke foto’s uit dit boek. Oef.

En dat is nog maar het begin: Modern Baking telt vijf hoofdstukken onderverdeeld in chocolade, karamel, toffee en koffie, suiker en specerijen, vruchten en bessen, en melk en room. Tussendoor vind je in elk hoofdstuk een reeks makkelijke recepten die zo op tafel staan onder de noemer ‘quick fix’ en dan zijn er nog de ‘fresh & light’ recepten met pure ingrediënten voor een ‘superfoodboost’. Ofwel voor mensen die hechten aan rauwe cacao en kokosolie. Zelf vind ik dat als je gaat genieten, er gewoon helemaal voor moet gaan, ik doe niet aan light producten of chiazaad. Geef mij maar de onweerstaanbare smaak van caramel en dulce de leche waar ze in het boek ook heel veel mee werkt.

Intermittent fasting komt later wel.

Deze bespreking heeft, in iets aangepaste vorm, eerder in NRC gestaan. Modern Baking, Donna Hay, Unieboek Spectrum, bestel je hier voor 35,00.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl