Must Eat NL

ME_NL_cover.indd

Na zijn Must Eat België en Must Eat NYC komt de in Nederland woonachtige Vlaming Luc Hoornaert, culinair professional en importeur van Japanse producten (als liefhebber van Japan kun je bij ons eigenlijk al bijna niet meer stuk), nu met zijn lijst favoriete culinaire plekken in Nederland, Must Eat NL. Nu ja, het overgrote deel van de aanbevolen restaurants en etablissementen bevindt zich in Amsterdam, maar andere steden komen ook aan bod, zij het soms karig.

Elke tip gaat vergezeld van de ‘must eat’ het signatuurgerecht van de kok of de bakker -zo wordt de Amsterdamse banketbakker Holtkamp getipt met zijn kalfskroket.

Overvolle culinaire bos
Uiteraard verschillen smaken – gelukkig – maar wat opvalt, is dat er een aantal (Amsterdamse) restaurants in staan die wat mij betreft hysterisch overschat zijn. Tegelijkertijd had ik gehoopt op wat meer verborgen, kleine parels; daarvan belicht Hoornaert er wel wat, maar de meeste genoemde restaurants hebben hun sporen al verdiend.

Maar goed, hier bij Aicha Qandisha reizen we stad en land af op zoek naar culinaire vervoering. De meeste mensen zijn niet zo fanatiek en zullen vast nieuwe ideeën opdoen dankzij het boek.

Tips voor goede plekken om te eten zijn hoe dan ook altijd welkom. In dat opzicht is Must Eat NL een aanrader voor wie een helpende hand nodig heeft om zijn of haar weg te vinden in het overvolle culinaire bos. Topkok Sergio Herman is in ieder geval vol lof over Hoornaert: ‘Luc is de eerste die ik bel als ik ergens naartoe ga.’

Bij het boek zit ook een handige, gratis app met daarin alle genoemde adressen en veel meer.

Must Eat NL, Uitgeverij Terra Lannoo, 24,95

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl