Palestine on a Plate

JS_Palestine on a plate PLC OPTION_1_.indd

Palestina, een land dat de meesten alleen van de nare nieuwsbeelden kennen. Een land ook dat van extremisten niet eens mag bestaan, een cultuur die wordt ontkend, een heel volk dat wordt genegeerd, alsof het geen bestaansrecht heeft. Maar Palestina is natuurlijk een eeuwenoude samenleving met een erfgoed, een geschiedenis en vanzelfsprekend ook een eigen keuken zoals Joudie Kalla in het prachtige Palestine on a Plate laat zien.

palestine on a plate bread

Het boek begint met een zeer beknopte en persoonlijke introductie van zowel Kalla als Palestina, want haar verhaal is verweven met dat van haar land. Een land dat niet wordt erkend, maar dat al in de vijfde eeuw B.C. werd genoemd in de literatuur, zo citeert Kalla. Hierna haalt ze herinneringen op aan haar jeugd, de vele familiebezoeken en de lange dagen die haar moeder en oma’s in de keuken stonden om de heerlijkste gerechten te maken.

palestine on a plate zaatar scones

Verlangen naar vroeger
De Palestijnse keuken is natuurlijk zwaar beïnvloed door de Midden-Oosterse en Levantijnse keuken. Er zijn heel veel overeenkomsten, maar ook kleine en grote detailverschillen, lokale en persoonlijke interpretaties van gerechten. De recepten in Palestine in a Plate, komen van haar moeder en oma’s; Kalla heeft ze vereenvoudigd en aangepast aan deze tijd, want uren en uren in de keuken staan, dat doen de meeste mensen niet meer, terwijl dat vroeger heel normaal was.

palestine on a plate mousakhan

Het resultaat is een werkelijk prachtig boek met in het oog springende foto’s en kleuren en toegankelijke recepten vol smaak die een warm thuis oproepen. Je begrijpt meteen waar het verlangen naar vroeger bij Kalla vandaan komt. Aardse gerechten die staan voor een jeugd die niet meer is en een huis dat er niet meer staat, maar die wel opgeroepen kunnen worden met de smaken in het boek.

palestine on a plate maqloubeh

Na de korte inleiding, introduceert Joudie Kalla haar veelgebruikte ingrediënten, waarna het echte koken kan beginnen. In het boek vind je alles voor het ontbijt tot en met het dessert en alles er tussenin.

palestine on a plate awameh

Oogstrelend
Palestine on a Plate bevat veel gerechten met vis en vlees, maar ook een heel hoofdstuk voor vegetariërs genaamd Vibrant Vegetarian met smakelijke gerechten die groenten tot hun recht laten komen zonder geforceerd vegetarisch te zijn. Je kent ze vast wel, van die recepten die heel nadrukkelijk vegetarisch zijn, omdat het moet. De recepten in dit boek zijn vegetarisch, omdat ze nu eenmaal zo ontstaan zijn. Vanzelfsprekend, natuurlijk, zonder rigide lifestyle gedachte erachter: niet alleen de bekende gevulde wijnbladeren, maar ook een ovenschotel met aubergines en tomaten, moutabbal met pompoen en uiteraard de heerlijke pittige aardappeltjes, batata harra.

palestine on a plate doughnuts

Gebraden kip, fatayer, saffraan-kabeljauw, mijn lievelings de kebba, heerlijke zoetigheden en drankjes, je vindt het allemaal en nog veel meer in dit oogstrelende boek waarmee je meteen de keuken in wilt duiken. Het boek is vooralsnog in het Engels verkrijgbaar, maar hopelijk koopt een van de Nederlandse uitgevers het ook aan. Een absolute aanrader voor iedereen die van eten houdt -wie niet?

palestine on a plate ruz bil haleeb

Palestine on a Plate, kun je hier bestellen voor 27,39. Er is ook een gelijknamige app verkrijgbaar.

* Een aantal foto’s heb ik gescand, vandaar de mindere kwaliteit.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl

2 Reacties op “Palestine on a Plate