Poké

poke-cover

Kookboeken worden niet heel veel vrolijker dan Poké, Hawaiaanse salades van Celia Ferrar en Guy Jackson. De Poké maakt zo langzaamaan zijn opkomst in Nederland, zo kun je bij Poke Bowl in Rotterdam het traditionele gerecht eten. Voor wie het niet kent: poké betekent snijden en het gerecht bestaat oorspronkelijk uit gesneden stukjes rauwe vis, zeezout en zeewier, maar de variaties zijn inmiddels eindeloos.

ahi-poke-hawaiin-style

Verse vis
Voor Celia Ferrar begon de Poké liefde in 2012 toen ze het voor het eerst op Venice Beach at; al snel vatte ze samen met Guy Jackson het idee om het concept naar Londen over te brengen waar ze Eat Poké openden. En nu is er hun prachtig en speels vormgegeven boek met zomerse recepten dat droomeiland Hawaï een ietsje dichterbij brengt.

poke-tofu-en-shiitake

Poké is een feest voor de verse visliefhebber. Je vindt er niet alleen smakelijke recepten met voor de hand liggende vissoorten als zalm en tonijn, maar ook gerechten als zure zeebaars met grapefruit, munt en waterkerskiemen in ponzudressing en poké makreel met gemberwortel en bieslookpesto.

wasabi-salmon-poke

Intrigerende desserts
Vegetariërs moeten nu zeker niet afhaken, want ook voor hen is er genoeg verrassend te vinden dat de papillen zal prikkelen: pittige poké met tempé, rode biet en quinoasalade, bijvoorbeeld, maar ook pittige ahi poké met wonton en mangosalsa en onderstaande Hawaïaanse frites; ik verklap niet waar ze mee gemaakt worden.

poke-hawaiin-fries

Een heerlijk boek voor de zomer. Als je zorgt dat je alle benodigde ingrediënten in huis hebt, heb je het grootste deel achter de rug, want het zijn ook nog eens lekker makkelijke gerechten om te maken. En voor de zoetekauwen zoals ik: achterin staan nog wat recepten voor drankjes en intrigerende desserts die absoluut uitgeprobeerd moeten worden. Ik bedoel, wie kan mochi-cupcakes met yuzusaus nou weerstaan of de kokoshaupia (pudding) met ananas en praliné?

Juist. Veel kook- en smulplezier!

‘Poké, Hawaïaanse salades’, uitgeverij Good Cook, bestel je hier voor 14,95.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl