Proeverij bij 5&33

533-hoofdgerechten-aq

foto’s © Aicha Qandisha

Alle restaurantbesprekingen op onze lieftallige site zijn geheel onafhankelijk en zelf bekostigd en daar zijn we trots op, maar onlangs werden we voor het eerst uitgenodigd voor een persdiner bij Restaurant 5&33 in het Art’Otel Amsterdam. Het restaurant staat tegenover het Centraal Station, maar als je niet oplet loop je zo de ingang voorbij, en dat zou zonde zijn.

Na binnenkomst valt meteen de grote bar op, achter de bar is het restaurantgedeelte waar onze lange tafel al gedekt en wel klaarstond; blikvanger daar is de grote open keuken waar je alle actie kunt volgen. Ik bevond me in een gezelschap van foodbloggers die allemaal het nieuwe menu van 5&33 kwamen proeven. Rode draad daarbij waren de asperges die nu in het seizoen zijn.

533-tafel-aq

Shared dining
5&33 biedt de Italiaane keuken en werkt, onder leiding van chefkok Nadia Frisina, met het shared dining concept: gerechten worden in royale porties in het midden van de tafel geserveerd waarna de gasten alles met elkaar delen. Dat maakt een diner sowieso socialer en interactiever, omdat je niet beperkt blijft tot je eigen bord.

533-antipasti-aq

Het diner ging van start met een selectie vleeswaren en kazen, burrata caprese met tomaten en asperges en witte asperges met hollandaise saus en truffel. De kaas die ik proefde was vol van smaak en had een fijne brokkelige structuur, de burrata was bijna vloeibaar zo zacht en de asperges lekker knapperig.

De hoofdgerechten boden het beste van de zee, het land en de aarde: zalm, lam en risotto.

533-hoofdgerechten-1-aq

De zalm was eenvoudig gegrild met gebakken asperges, venkel, citroen en bietensaus.

533-zalm-aq

Romige risotto
De risotto had een volle, bijna romige structuur dankzij de saus van burrata en ging gepaard met geroosterde hazelnoten en groene en witte asperges.

533-risotto-aq

Het lam was heel aards, met wortels, asperges uiteraard en een crème van aardpeer. De saus was goed ingedikt waardoor die een stroperige structuur had.

533-lam-aq

Laagdrempelig
Het belangrijkste onderdeel van een maaltijd is natuurlijk het dessert en dat was een duo van cheesecake met aardbeien en tiramisu.

533-dessert-aq

De cheesecake had de volle smaak van vanille met een licht zuurtje en een krokante deegbasis.

533-dessert-1-aq

5&33 heeft een strak, chique voorkomen, met een sfeervol donker interieur, maar de sfeer is ongedwongen en de gerechten heel toegankelijk. Hier kom je niet voor ingewikkelde capriolen, maar eenvoudige gerechten die leunen op de kwaliteit van de ingrediënten. Het kan dus gewoon: een hippe, exclusieve uitstraling en tegelijk heel laagdrempelig.

5&33 is elke dag open voor ontbijt, lunch, diner en borrels. Je kunt hier de menu’s bekijken. Ter gelegenheid van het aspergeseizoen hebben ze ook een speciaal aspergemenu.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl