Provence

Provence k

De eerste keer dat ik echt alleen op vakantie ging, was naar Cannes. Met een gebroken hart en mijn ziel onder mijn arm vloog ik naar het lieflijke stadje om vooral mezelf ervan te overtuigen dat ik voldoende gezelschap ben voor mezelf. Ik logeerde er in een chic hotel aan La Croisette, at de heerlijkste brioche aux pralines roses voor ontbijt en dineerde op het terras, uitkijkend over de zee. Terwijl ik een voorgerecht met coquilles geserveerd kreeg en naar de ondergaande zon keek, vroeg ik me vertwijfeld af of ik niet een beetje zielig was.

Een goede vriend verzekerde me: je kunt zielig thuis zitten of zielig met geweldig eten op een fantastische plek. Hij had gelijk. Sindsdien reis ik zonder scrupules alleen. Ik moest hieraan denken toen ik Provence, ‘heerlijke seizoensgerechten uit Zuid-Frankrijk’ las van Alex Jackson, eigenaar van het Londense restaurant Sardine.

In zijn voorwoord schrijft Jackson: “Er werden veel mooie woorden over ons restaurant gezegd, maar één opmerking is me bijgebleven: ‘Eten bij Sardine is alsof je afspreekt met een oude vriend(in) die je blijkbaar meer hebt gemist dan je dacht’.” Laat dat nu net het gevoel zijn dat ik had door Provence. Ik kreeg zin in veel van de gerechten en merkte dat ik de ambachtelijke Franse keuken had gemist.

provence clafoutis

Als het op patisserie aankomt, zijn de Fransen wat mij betreft onverslaanbaar. Maar als ik moet kiezen, ga ik altijd voor de Mediterrane of Aziatische keuken en niet voor de strakke Franse. Nou ja, behalve als Eric Frechon, Anne-Sophie Pic of Alain Passard in de keuken staan.

De keuken van de Provence is onmiskenbaar Frans, maar met duidelijke invloeden uit Spanje, Italië en Noord-Afrika: denk aan Tunesische harissa, Spaanse amandelsoep en Italiaanse panna cotta. Dat is natuurlijk niet verwonderlijk gezien de geografische ligging ervan. De gerechten in het boek hebben ook dat typisch Franse en zijn tegelijk rustiek en aards. Het zijn het soort gerechten die nooit vervelen omdat ze naar thuis smaken. Zonder gepriegel of ‘kekke presentaties’ zoals Jackson schrijft. Gewoon eerlijk eten, volgens de seizoenen en vol smaak. Elk seizoen in het boek wordt afgesloten met recepten voor ‘une grande bouffe’.

Provence heeft de liefde voor de Franse keuken weer aangewakkerd bij me; ik had die een beetje verwaarloosd. Onterecht.

Deze bespreking heeft eerder in NRC gestaan. ‘Provence’, Alex Jackson, Good Cook, bestel je hier voor 25,95.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl