Qatar vs Emirates

qatar_img

Alle foto’s © Emirates Airlines en Qatar Airways

Geef toe. Het prikkelt. Het jeukt en het trekt. De zomervakantie lonkt, maar we moeten nog even doorbijten. Geholpen door het prachtige zomerweer, zijn we al wel helemaal in de stemming en we kunnen niet wachten op de lange, lome zomerdagen gevuld met ledigheid, lekker eten en mooie reizen.

Om het verlangen nog eens extra te vergroten hebben wij van Aicha Qandisha speciaal voor jullie de business class van twee tot de verbeelding sprekende luchtvaartmaatschappijen getest: Emirates Airlines en Qatar Airways.

De twee grootse maatschappijen concurrreren flink met elkaar, maar wie krijgt het Aicha Qandisha keurmerk voor uitzonderlijke service en kwaliteit?

Luchthaven
Emirates vliegen op Amsterdam Schiphol en Qatar op Brussel. Emirates is dus de voor de hand liggende keus, maar wellicht loont het de moeite zuidwaarts te rijden voor de Qatarese concurrent?

Het comfort
Zowel bij Qatar als Emirates is de business class een kleine oase. De business class bij Qatar heeft een beperkt aantal stoelen wat de rust in de cabine ten goede komt.

In de reusachtige Airbus van Emirates beslaat de business class het bovendek (met een deel eerste klas) wat het bedrijviger maakt, vooral ook door de bar achterin het dek waar de passagiers rondhangen voor drankjes en hapjes. Door dat laatste krijg je eerlijk gezegd ook wel een beetje een luidruchtig Transavia gevoel.

Overigens is het het vermelden waard dat economy class in deze Emirates Airbus bijzonder ruime en comfortabele stoelen biedt met genoeg beenruimte.

bar emiratesklein
De bar in Emirates Airbus

De service
Daar waar de medewerkers van Qatar Airways zich met een gulle glimlach aan je voorstellen, je bij je naam aanspreken en de glimlach niet van hun gezicht verdwijnt, is de service van Emirates hit and miss. Sommige stewardessen en pursers zijn aardig, anderen in het geheel niet. Dat is een minpunt voor Emirates.

Het eten
Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar vanaf het moment dat ik instap, ben ik benieuwd naar het eten dat je krijgt. De nieuwsgierigheid wordt meteen bevredigd: zowel bij Qatar als Emirates ligt het menu al op je te wachten en weet je waar je naar uit kunt kijken.

Maar hierna dient het verschil tussen de twee zich al rap aan: Qatar onthaalt je na het eerste aperitief al snel na het opstijgen met hapjes en de eerste maaltijd. Waarna je voldaan films kunt gaan kijken, slapen, werken, lezen, wat je maar wilt.

Bij Emirates duurt het zeker twee uur (!) voor ze eindelijk, eindelijk met het eten komen. Onbegrijpelijk. Het personeel is enorm druk in de weer, maar dat vertaalt zich niet naar de gasten. Natuurlijk, je kunt naar de bar gaan en daar wat te knabbelen halen, maar het hele idee van de service is dat je onthaald en verwend wordt en je daar dus niet uren op moet wachten.

Het is ook een raadselachtige gewaarwording: de enorm bedrijvige crew die heen en weer loopt en zenuwachtig doet en lawaai maakt, zonder dat er ook maar iets gebeurt. Bij elk rinkelen van bestek hoop je op een concrete handeling die uitmondt in iets lekkers geserveerd krijgen, maar niks. En zo veranderen de eerste twee uur in een extreem lange, saaie verwachtingsvolle zit vol hoopvolle blikken, teleurgestelde gevoelens en knorrende buiken. Steeds stel je het barbezoek uit, want ze zullen toch zeker zo wel komen. Waar zijn ze anders zo druk mee bezig?!

Bovendien heeft dat effect op de rest van de reis: de tweede maaltijd, voor het landen, komt daardoor in het gedrang en mensen zijn nog bezig met hun koffie of dessert terwijl de landing al is ingezet. Dat is niet ontspannen te noemen.

Voor wat de kwaliteit van het eten betreft, ontlopen de beide maatschappijen elkaar niet veel (beiden bieden Godiva bonbons aan bij de koffie en thee!), hoewel Qatar je tafeltje met bijzonder veel aandacht en gevoel voor detail dekt en bovendien met vier internationale topchefs samenwerkt.

qatar_airlines_celb_chefs_1949340_d
Lekkers van Qatar Airways

De amenity kit
Een van de heerlijke voordelen van business class is dat je er een fijn toilettasje krijgt met verfrissingsproducten. Qatar werkt samen met Salvatore Ferragamo: bij vertrek krijgt iedere passagier een toilettasje met drie verzorgingproducten, en daarbij een minibundeltje met praktische produkten zoals sokken, oordopjes en een kam. In de toiletten kun je bovendien scheerspullen en tandenborstels vinden.

Het tasje van Emirates heeft een luxere uitstraling en is goed gevuld met fijne Bulgari producten en zakdoekjes, tandenborstel en meer handige artikelen om de reis zo aangenaam mogelijk te maken. Emirates heeft hier dus een streepje voor, máár Qatar biedt de tasjes op elke intercontinentale vlucht aan en Emirates (de knieperds) alleen op nachtvluchten. Qatar heeft bovendien als extra attentie op de nachtvluchten zachte pyama’s die ze aan de passagiers aanbiedt en zo wint Qatar ook op dit punt het van Emirates.

De beste en meest luxueuze airline is dus wat ons betreft Qatar Airways (hun business class lounge in Doha is trouwens een oase van lekkernijen). Zij mogen onze stempel van goedkeuring een jaar lang met trots dragen.

qatar tafeltje

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl