Rijs

Er zijn heel veel gerechten die me overrompelen, ontroeren, betoveren. Ik zeg altijd dat mijn maag groot genoeg is voor heel veel verschillende keukens.

Vraag me niet wat mijn lievelingsgerecht is. Kiezen uit de overdaad aan gerechten waar ik nooit op uitgekeken raak, is onmogelijk. Al moet ik bekennen dat de gerechten van thuis, hors catégorie zijn, onlosmakelijk verbonden met de onvergelijkelijke geborgenheid van mijn jeugd en ouders.

Daarbij hoort brood. Moeders brood dat ik als kind ongeduldig oppeuzelde met olijfolie. Haar plat brood. Panbrood. Traditioneel Marokkaans brood. Het gekmakend lekkere brood van mijn zus. Zoet brood. Brioche. Gevuld brood. Deegwaren.

foto uit Rijs

Weinig zo eenvoudig als brood en toch ook zo gecompliceerd. Ik heb eens gefascineerd naast mijn zus gestaan terwijl ze me liet zien wanneer het deeg eindelijk goed gekneed was en klaar om te bakken. Brood maken is een kunst. Het vergt kennis van de ingrediënten, het deeg, het kneedproces en het vraagt tijd. En dat is precies wat de makers van Rijs, ‘de reis van thuisbakker naar ambachtelijk brood’ vragen van hun lezers: tijd.

Jan Bronswijk, Leonard Elenbaas en de sympathieke Jeroen Hazebroek (Jan en Leonard zijn vast ook sympathiek, maar hen heb ik niet ontmoet) verkennen in Rijs de wondere wereld van brood en dat doen ze grondig. Zeer grondig.

Het is dan ook veel meer een studie van elk recept, van brood zonder gist via brood dat je niet hoeft te kneden, stevig roggebrood, brioches, ciabatta, noem het maar op. En ieder recept gaan ze de diepte in: de ingrediënten, hun werking, de technieken, alles wordt uitgebreid behandeld zodat je, als je alles serieus tot je hebt genomen, ook aan de slag kunt met geslaagde broden als resultaat.

Want dat is het met deeg, het kan eigenwijs zijn. Maar wie de aanwijzingen en tips van het trio opvolgt, kan met goed vertrouwen de keuken in. Rijs is een boek voor de echte liefhebbers van brood. En hoe kun je nou geen liefhebber van brood zijn. Brood is als het leven. En die eerste hap blijft magisch, hoe vaak je het eet.

‘Rijs’, A Posteriori uitgeverij, 192 blz., bestel je hier voor 34,99.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl