Tussen alle toeristenlokkers met selfiesticks, tien-liter sangriaglazen en fabrieksijs zit op La Rambla in Barcelona een heel fijn ijswinkeltje verstopt: Rocambolesc.
Eigenaar: Jordi Roca, de dessert-tovenaar van de Roca-broers die beroemd zijn van El Celler de Can Roca en Roca Moo (over die laatste in een later stuk meer).
Dat klinkt al goed, nietwaar?
Panet
Aan de muren van Rocambolesc zit een soort laboratorium verwerkt. Af en toe hoor je pruttelgeluiden, alsof iemand bezig is het lekkerste ijs uit te vinden. Ze hebben er sorbets in verschillende smaken en formaten (Darth Vader bijvoorbeeld of een neus), je kunt er ijs in een bakje of hoorntje krijgen zoals gewoonlijk of… je kiest voor de panet.
De panet lijkt me na een korte zoektocht op Google een uitvinding te zijn van Rocambolesc, ik kan het namelijk nergens anders vinden.
Je kiest een van de zes ijssmaken die Rocambolesc heeft. Ik ging voor de sorbet met groene appel, limoen en basilicum. Daarna kies je drie toppings. Die ingrediënten worden in een zoet broodje gestopt, dat vervolgens in de ‘panet maker’ (een soort wafelijzer) gaat. Even wachten… En dan krijg je een lekker warm broodje met een ijskoude vulling.
Je moet wel een beetje vaart maken met eten, want het ijs smelt in het warme broodje behoorlijk snel. Maar het is een heerlijke ervaring en geeft je ijsje toch net iets extra’s.
Uiteraard kun je ook ‘gewoon’ een ijsje kopen. En die zijn net zo lekker.
majda[at]aichaqandisha.nl