Sellou

sellou 2014

Alle foto’s en recept: ©Fadila Bouazza

Een speciaal Ramadan-recept voor vandaag: Sellou. Marokkaanse, ambachtelijk gemaakte lekkernij. Dit is geen hapsnap traktatie, hier moet je de tijd voor nemen en het geduld bewaren. Maar wat je dan proeft is een zoetigheid zoals die bijna niet meer gemaakt wordt. Met liefde voor de ingrediënten. Uiteraard heeft Fadila er een eigentijdse draai aan gegeven en er een oogstrelend hapje van gemaakt.

Ingrediënten:
250g à 300g bloem
250g gepelde amandelen
250g sesamzaad
125g geklaarde boter
125g zonnebloemolie
125g gezeefde poedersuiker
125g honing
1/2 theelepel arabische gom (3 stuks gemalen met 1/4 theelepel suiker)
¾ eetlepel gemalen venkelzaad
1 theelepel kaneelpoeder

De bereiding:
Eerst rooster je de bloem. Doe die dan in een ovenschaal en zet hem in de oven, op 180 à 200 graden afhankelijk van je oven. Meng om de 5 à 10 minuten de bloem tot-ie een bruine kleur heeft gekregen.

Zeef dan de bloem en zet hem weer in de oven en ga verder tot-ie een mooie bruine kleur heeft gekregen (helaas is het niet gelukt om hier een mooie foto van te maken). Dit hele proces duurt zeker een 1 uur en 15 minuten. Zeef het dan nogmaals in een schaal en laat het afkoelen.

sellou bruine bloem

Rooster het sesamzaad in de oven voor 5 à 10 minuten op 180 à 200 graden. Je moet goed opletten dat de zaadjes niet verbranden. Ook nu moet je af en toe de zaadjes roeren.

Doe de amandelen en olie in een koekenpan en bak ze mooi goudbruin. Doe ze in een schaal en bewaar de olie.

sellou amandelen

Hak de amandelen grof (maar bewaar enkele voor de garnering) samen met het sesamzaad en doe ze bij de bloem. Voeg poedersuiker, arabische gom, venkelzaad en kaneel toe.

ingredienten sellou

Smelt de boter. Verwarm de honing heel licht, alleen om hem vloeibaar te maken. Voeg de honing en gesmolten boter samen met de bewaarde olie toe aan het mengsel.

sellou honing in kuil

Meng alles door elkaar tot je een massa hebt.

sellou massa

Traditioneel wordt het mengsel als een koepel op een serveerbord gezet en strooit men er poedersuiker over, waarna het het gegarneerd wordt met amandelen. Maar ik heb het op mijn manier gemaakt; dat neemt meer tijd in beslag, dus aan jou de keuze: traditioneel of moderner.

sellou 2013klein

Besaha wa raha!

Fadila

info[at]aichaqandisha.nl

2 Reacties op “Sellou