In dit restaurant zijn we allemaal ‘halfbloedjes’; immigranten van de tweede en derde generatie die Londen in hun hart hebben gesloten. We delen een passie voor voedsel als de kern van onze identiteit, onze cultuur, ons dagelijks leven en onze feestdagen. We koesteren de recepten van voorgaande generaties, afkomstig uit Zuid-Europa, Noord-Afrika, het nabije Oosten en de Levant (…).
Zo begint het team, bij monde van creative director Layo, van het populaire Londense restaurant The Palomar de inleiding voor hun gelijknamige boek. Een inleiding die niet alleen de toon zet voor hun populaire keuken, maar ook voor de traditie waaruit ze voortkomen. De ondertitel van de Nederlandse vertaling luidt: Ruim 100 gerechten uit het moderne Jeruzalem en dat moderne Jeruzalem is een mengelmoes van Arabische en Mediterrane invloeden en smaken.
Watertanden
Het is dan ook een feest van herkenning met recepten voor fattoush, shakshouka en basbousa. De kenners zullen vast meteen gaan watertanden, als je de gerechten niet herkent, snel een exemplaar bestellen, want er zal een wereld aan smaken voor je opengaan.
Als je wel bekend met de gerechten, is het boek nog altijd zeer de moeite, want de klassiekers hebben een originele, Palomar-eigen twist. En er staan veel mooie, originele recepten in. Het zijn, en dat zie je ook aan de foto’s, heel aardse gerechten die je makkelijk thuis kunt maken. Daar is bewust voor gekozen. Het zijn gerechten die ‘de sfeer van het restaurant uitademen’ maar dan aangepast aan de thuiskok.
Eigentijdse desserts
Toegankelijke, smakelijke recepten die vergezeld gaan van vermakelijke anekdotes, duidelijke uitleg en die multi-culturaliteit in al haar schoonheid verbeelden, in geur, kleur en smaak. Zo is er een recept voor kalfshersenen met paprika-kikkererwtenstoofschotel (toegegeven, die is niet voor iedereen), ‘kreplachs voor zondigende Joden’, Marokkaanse oesters en zelfs een eigen sashimi variatie.
The Palomar is een kruising tussen Oost en West, Noord en Zuid. Je vindt er gerechten die het vroegere thuis uitademen en hippe recepten die geïnspireerd zijn op culinaire invloeden en ontwikkelingen van nu. Voor sommige gerechten moet je tijd uitrekken, andere tover je zo op tafel.
Win!
Wie wil, kan zijn hele voorraadkast opnieuw vullen met zelfgemaakte harissa, tahin en gekonfijte knoflooktenen en knoflookpasta, bijvoorbeeld. Natuurlijk ontbreken de verschillende broodsoorten niet waaronder challe, pita brood en Tunesische fricassees. En uiteraard heerlijke traditionele en eigentijdse desserts met een knipoog zoals de Jeruzalemse mess, malabi, dadelrol en onderstaande vanilleroomijs met pijnboompittennougatine.
Dit alles gelardeerd met mooie sfeerfoto’s van het restaurants en de gerechten. Het boek ademt een warme huiselijkheid uit, gezelligheid en warmte. Liefde ook voor eten en de culinaire tradities. En het allerbeste? In samenwerking met Fontaine Uitgevers mogen we twee exemplaren weggeven!
Dus, ben je enthousiast geworden en wil je ook de smaken van The Palomar uitproberen? Laat een reactie hieronder achter en dan verloten we volgende week twee winnaars.
‘The Palomar’, Fontaine Uitgevers, kun je hier bestellen voor 24,95.
info[at]aichaqandisha.nl
15 Reacties op “The Palomar + winactie!”