The World’s 50 Best Restaurants – Liveblog

pavlova burnt ends AQ

foto’s © Aicha Qandisha

Hierboven zie je de perfecte pavlova. Krokante, vederlichte meringue, fluweelzachte slagroom, exotisch fruit. De ideale afsluiting van een geweldig maal bij Burnt Ends in Singapore. Ik hield nog de mogelijkheid open van een tweede dessert, de chocolate fondant met gerookt ijs, maar al bij de eerste hap van de pavlova wist ik dat ik die smaak wilde bewaren. Nu ja, in ieder geval tot de uitsmijter, een gebrande marshmallow die een verrassende hint van sinaasappel in zich had. Verrukkelijk.

Singapore is een culinaire stad, eten is er diep verweven met de cultuur. Je kunt geweldig eten voor een paar dollar of -voor wie het heeft- heel veel geld, maar lekker is het en heel erg divers, iets waar Singaporezen blij mee zijn en trots op. Het is daarom niet verwonderlijk dat The World’s 50 Best hier zijn neergestreken voor de bekendmaking van de vijftig beste restaurants ter wereld. En daar zijn we bij. Gelukkig maar. We hadden het niet willen missen.

Vanavond is de bekendmaking van de lijst en die wordt anders dan voorgaande jaren: de vorige winnaars dingen niet meer mee naar de titel. Dit om meer te rouleren en andere chefs en restaurants een kans te geven. Een wijs besluit, want de top vier bestond de afgelopen jaren toch steeds uit dezelfde restaurants. Alle nummers 1 gaan voortaan door het leven in de categorie Best of the Best en dat betekent dat er dit jaar een nieuwe nummer 1 én een nieuwe top vijf zal zijn. Noma dingt overigens dit jaar weer wel mee, omdat het een geheel nieuwe opzet heeft. Het invloedrijke restaurant van René Redzepi staat in de top 50, dat kan ik vast verklappen.

Ik heb al meer nieuwe binnenkomers gezien, maar die bewaar ik nog even voor vanavond. Avond in Singapore is overdag voor jullie. Dus je hoeft je niet te vervelen op het werk of ruzie te gaan maken met trollen op Twitter, gewoon deze lieftallige site verversen en het nieuws direct volgen.