Thuis uit eten in coronatijd

thuis met daalder AQ

foto’s © Aicha Qandisha

Natuurlijk, een van de grote voordelen van deze periode zijn de vele uren in de keuken. Al die nieuwe recepten die we nu kunnen maken, de aandacht voor uitgebreide gerechten en de wereldreizen die we via ons bord kunnen maken. De vliegtuigen staan aan de grond, de treinen rijden minder, we zijn aan huis gekluisterd en dan blijft de keuken over als raam naar verre oorden en bijbehorende gerechten.

Maar toch, toen duidelijk werd dat restaurants, ook favorieten van ons, afhaalmaaltijden zouden bezorgen, was het alsof een warme zon doorbrak op een verder grauwe dag. Zoals restaurants een vlucht zijn uit de dagelijkse realiteit, zo doorbreken hun afhaalgerechten de thuis-routine en roepen ze een gevoel van normaliteit en zelfs meer vrijheid op.

De afgelopen weken heeft de kleine AQ-redactie die geen echte redactie is, omdat we eigenlijk alleen samen eten en ik alle stukken schrijf – maar vooruit – meerdere afhaalmaaltijden geprobeerd. Wie zich verheugt op wat zurigheid, moet ik alvast teleurstellen: op een paar kritische noten na, zijn we dolblij dat restaurants doorwerken en inventieve methoden bedenken om hun keuken bij de mensen thuis te brengen. De restaurants zijn onderverdeeld in drie steden: Den Haag, Breda en Amsterdam. Helaas ontbreekt Ron Gastrobar Indonesia, die hadden we heel graag willen proberen, maar die heeft de afhaalmogelijkheden gestaakt. Favoriet Sushi Morikawa opent af en toe voor afhaal, maar de eerste keer was alles al snel uitverkocht, dus we hopen op een nieuwe kans.

Den Haag
Een van onze favoriete restaurants is Zheng van chef Han Ji. Zijn eerdere Hanting doekte hij op en daarvoor in de plaats kwam Zheng dat inspiratie put uit de vorstelijke Chinese banketten van weleer. Naast Zheng heeft Han Ji ook de Umami restaurants waar je heel lekker modern Aziatische fusiongerechten eet voor een zacht prijsje en Streetfood by Han die we graag nog willen proberen.

Speciaal tijdens deze coronaperiode heeft Zheng nu een Bistro Hanting met een scala aan smakelijke, typische Han Ji gerechten die worden bezorgd. Afhaal is dus niet mogelijk, maar als je binnen een straal van vijf kilometer van Zheng woont, worden de gerechten stipt binnen een half bezorgd. Uitstekende service, lekker eten, alleen jammer van de kale noedels die erbij zaten. We hadden de lekker gekruide noedels van Umami verwacht, maar dat bleek een misrekening. Ik vul nooit evaluatieformulieren in, maar die van Zheng wel, om de teleurstelling over de noedels over te brengen, dus wie weet dat ze nu wel de lekkere noedels aanbieden.

Zheng AQ

Ook in Den Haag sushibar Kiraku voor afhaal en bezorging. Smakelijke sushi. Máár de sushi hebben we in het verleden beter gehad bij Kiraku. Dat is iets om op te letten, uitzonderlijke tijden vragen ook om uitzonderlijke aandacht, zeker wanneer het rauwe vis betreft. Maar het was fijn weer eens sushi te kunnen eten.

Kiraku AQ

Bij het geweldige Indonesische restaurant The Raffles kun je kiezen voor afhaal of bezorgen en voor à la carte of een van hun menu’s. Wij probeerden de rijsttafel die ze speciaal voor deze periode aanbieden, die bevat een mooie selectie diverse gerechten en is heerlijk.

Raffles AQ

Breda
Ik zal eerlijk bekennen: als een zaak Mr. Sushi heet, neig ik ernaar die over te slaan, maar Mr. Sushi bezorgde, anders dan de concurrentie, tijdens de lunch, de verhalen erover van bekenden waren positief en dus probeerden we het uit. En met genoegen, verse vis, smakelijke combinaties, perfect lichte lunch.

Mr. Sushi AQ

Het Aziatische Tante Lein had een speciaal en beknopt menu, maar ik zie dat ze dat losgelaten hebben en nu een uitgebreide selectie gerechten aanbieden. Wij kozen voor de Aziatische burgers met frites, want soms heb je gewoon zin in ongecompliceerd eten met frites, nietwaar. Mijn burger met rendang was een aangename verrassing en de frites zoals frites moet zijn. Lékker.

Tante Lein AQ

Amsterdam
Tot slot het Amsterdamse Daalder, dat in december onze felbegeerde prijs van beste restaurant en chefkok won. Chefkok Dennis Huwaë biedt samen met zijn team via Thuis met Daalder een gastronomisch vijfgangenmenu aan dat je thuis verder kunt afmaken en dat je aan kunt vullen met heerlijk brood van Bakkerij Kaandorp en uitstekende kaas van Bourgondisch Lifestyle.

thuis met daalder opzet AQ

Hoe je een echt chefs gerecht thuis klaarmaakt, zie je op de foto hierboven: Dennis en zijn team hebben aan elk detail gedacht en alles zo voorbereid dat de bijzondere maaltijd niet mis kan gaan. Er is een speciale spotify lijst met muziek en de stem van Dennis die je welkom heet. Er zijn Youtube filmpjes waarop Dennis de gerechten klaarmaakt, zodat je precies weet wanneer je wat moet doen en hoe het bord op te maken. En er zit zelfs een kaarsje bij in het pakket voor wat extra sfeer aan tafel. Tussen de muziek door hoor je af en toe het gerinkel van borden en bestek en vraagt de gastvrouw of alles naar wens is.

thuis met daalder pulpo AQ

Ik vond het ontroerend, de zorg waarmee deze thuismaaltijd van Daalder was voorbereid. Thuis met Daalder is ook echt thuis met Daalder, met dezelfde sfeer en gerechten die zo secuur zijn voorbereid dat je bijna gelooft dat je het zelf allemaal op tafel hebt getoverd. Het leuke is ook dat het een avondvullend programma is omdat elke gang thuis afgemaakt moet worden. Sommige onderdelen moet je au bain marie verwarmen, zoals de lam hieronder, andere zelf even bakken, zoals de paddestoelen bij de pulpo op de foto hierboven.

thuis met daalder lam AQ

Het was ontzettend leuk om te doen. Vijf heerlijke gangen, alleen de moelleux van chocola mislukte, omdat ie toch langer in de oven had gemoeten. Bij de gulle kaasselectie zat onder andere mijn favoriet Comté en een heerlijk zachte Taleggio DOP. Thuis met Daalder heeft de lat voor de afhaalmaaltijd wel erg hoog gelegd.

Warm aanbevolen, dus! En voor wie nog meer ideeën wil: onze andere favoriet O&O heeft ieder weekend een afhaalmenu en volgende week zaterdag kun je live met lieveling Soenil Bahadoer koken via Instagram om zijn 25-jarig jubileum te vieren. Met al deze fijne chefs die ons bijstaan, gaan we deze periode smikkelend doorkomen.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl