Toko Lo

Eten is vaak de eerste kennismaking met nieuwe culturen. Zo begon mijn interesse voor Indonesië dankzij de keuken. Ik leerde het verschil tussen Indonesië en Indië kennen, de geschiedenis, de positie van Indische Nederlanders, de rol die Nederland speelde in Indonesië, de ontworteling van de mensen die naar Nederland kwamen, stil verdriet, verbroken banden, herontdekte familiebanden, niet zelden dankzij de cultuur en keuken – en een gevoel van nostalgie.

En die nostalgie, die ademt het Indisch bakboek Toko Lo van Lola van Ruler uit. Toko Lo is ook de naam van haar cateringbedrijf en bakkerij. Bij de podcast De Kookboekenclub van Ronald Giphart en Danny Jansen komt ze uitgebreid aan het woord en dat is een vrolijk feest dankzij haar aanstekelijke enthousiasme.

Lola van Ruler is de dochter van een Indische vader en Nederlandse moeder die opgroeide met de Indische keuken van haar familie. Het onderscheid tussen Indisch en Indonesisch maakt ze duidelijk in het introducerende interview aan het begin van het boek als ze haar oma citeert: „Indisch was gemengdbloedig, Indonesisch was zuiver uit Indonesië.” Dat interview is op zich best raar, want een boek is een persoonlijk werk waarin de auteur zich tot de lezers richt. Als je een interviewvorm gebruikt, vergroot dat de afstand, maar dat is slechts een detail, want die afstand verdwijnt meteen als Lola haar recepten inleidt.

Het boek bevat tachtig recepten voor cake, koek, taart, snacks, pudding en drankjes. Zowel zoet als hartig. Omdat het een Indisch bakboek is, komen er overbekende klassiekers voorbij zoals mokka-, chipolata- en appeltaart naast een boel Indische recepten waar ik heel blij van werd of juist hongerig-nieuwsgierig, omdat ze nieuw voor me zijn.

Dat maakt van Toko Lo een aanwinst voor de kookliefhebber. Het is een deel van de Nederlandse keukengeschiedenis die veel meer aandacht zou mogen krijgen en die het repertoire in de keuken verrijkt met recepten als roedjaktaart, frikadel djagoeng, martabak telor, klappertaart en kolak pisang, om er maar een paar te noemen. Fijne recepten om niet alleen de tafel mee te vullen, maar ook de picknickmand. Is weer eens wat anders dan bruine boterhammen en zachte bolletjes. Een plaatje, dit boek. En Lola van Ruler ook.

Deze bespreking heeft eerder in NRC gestaan. ‘Toko Lo’, Lola van Ruler, Spectrum, bestel je hier voor 29,99.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl