Tokyo Camii

tokio peter moskee 1foto’s: © Peter Breedveld

GeenStijl publiceert regelmatig stukjes waarin wordt beweerd dat Japan niks van moslims moet hebben, en het is in de domrechtse blogosfeer sowieso populair om memes en stukjes rond te pompen waarin dergelijke onzin wordt verkondigd. Zie bijvoorbeeld dit lijstje dat punt voor punt baarlijkse nonsens is. Nou ja, behalve dan dat in Japan de sharia niet geldt, maar dat is nergens (en nee, ook in Canada en het VK bestaan shariarechtbanken niet, check your facts, het zijn bemiddelingsbureaus, meer niet).

tokio peter moskee

Ik heb in een stukje al eens weerlegd dat de islam in Japan niet is toegestaan, of dat de regering er een hekel zou hebben aan de islam. Premier Shinzo Abe heeft zelfs verklaard dat de islam veel gemeen heeft met de Japanse, hoe moet ik dat noemen, manier van leven.

tokio peter moskee 5

Bogen met spekmotief
Gisteren ben ik in Tokio op bezoek geweest bij de grootste moskee van Japan, de Tokyo Camii. Er zit ook een Turks cultureel centrum aan vast. Ik werd er hartelijk ontvangen door Turken die veel beter Japans konden dan ik en mocht ronddwalen in het fraaie gebedshuis, dat sterk doet denken aan bijvoorbeeld de Blauwe Moskee in Istanbul, als ik het me goed herinner.

tokio peter moskee 2

Van buiten lijkt het me een mengelmoesje van Moorse, Turkse en Arabische bouwstijlen. Ik herken de bogen met spekmotief van Spaans-Moorse gebouwen.

tokio peter moskee 6

Binnen was een grote groep Japanse vrouwen, gesluierd, zoals het hoort, en op kousevoeten, maar dat doet een Japanner sowieso als-ie ergens binnenshuis is, dus daar zal niemand een rel om schoppen. Ze lieten zich rondleiden door een vlot Japans pratende meneer met een Chinees kerkhof als gebit.

tokio peter moskee 7

Hij vroeg waar ik vandaan kwam en of ik moslim was, en daarna maakte hij een grapje over mij dat ik niet verstond, en waar die vrouwen erg om moesten lachen. Ik zette mijn ontwapenendste grijns op. Ik ga natuurlijk niet vragen: “Wat zei-die? Wat zei-die nou?”

tokio peter moskee 3

Eng huis
De moskee is gebouwd in 1988, door het Turkse ministerie van godsdienstzaken, nota bene (buitenlandse inmenging!) maar in 1938 werd hier al een moskee gewijd door Baskieren en Tataren die naar Japan waren gevlucht voor de Oktoberrevolutie. Dus. De islam is al langer in Japan dan in Nederland. Nadat de Japanners trouwens de Russen verpletterend hadden verslagen in een oorlog in wat was het, 1902 of zo, kwamen moslims uit allerlei door westerse landen bezette koloniën naar Japan om te leren hoe je dat nou doet als niet-wit volk, witte volkeren op hun falie geven.

tokio peter moskee 4

De deur werd trouwens niet echt platgelopen in deze moskee. Buiten stonden ook geen boeren brandbommen te gooien. Tegenover de moskee, aan de overkant van de weg, zag ik echter een huis, een voor Tokio ongewoon huis met meerdere verdiepingen en een puntdak en zo, en vitrages voor de ramen, dat er lang verlaten uitzag. Het leek op het huis in de film Ju-on, The Grudge, waarin de geesten van een mishandeld jongetje en zijn moeder wonen.

tokio peter spookhuis

Wat een eng huis was dat.

Peter

info[at]aichaqandisha.nl