Uit de Boomgaard

uit de boomgaard k

Sinds een goede vriend me vertelde over zijn enorme tuin met bomen vol fruit en noten in het oosten van het land, fantaseer ik regelmatig over een vrijstaand huis met een grote tuin vol bomen die me vier seizoenen lang hun vruchten schenken. Iedere keer als ik denk er uit te zijn welk fruit het gaat worden, wijst iets of iemand me op alternatieven.

De vijgenboom van mijn zus bijvoorbeeld, iedere zomer geeft-ie weer gul en herinnert die me eraan hoe lekker vijgen zijn, zelfs als je ze in het koude Nederland laat groeien.

De citroenboom in het huis van mijn zus in Marokko. De eerste keer dat ik die natuurlijke, onbespoten citroenen rook en proefde, wist ik niet wat me overkwam. Zo vol smaak en geur, daarbij vergeleken zijn de citroenen in de supermarkt smaakloze zuurbommen. Wanneer de boom in bloei staat, badend in het warme zonlicht, hangen de prachtig gele citroenen gewillig aan de takken, smekend om geplukt te worden.

Uit de Boomgaard, ‘recepten van boom tot bord’, van Stuart Ovenden bracht me op nog meer ideeën, want naast de gangbare appels, peren, pruimen en kersen, werkt hij ook met kweeperen en mispels uit eigen gaard. Zo is het boek ook onderverdeeld, per fruitsoort met achterin wat drankjes en gerookte gerechten.

uit de boomgaard appeltaart

Kweeperen en mispels, die was ik zowaar vergeten voor in mijn denkbeeldige tuin, hoewel ik wel altijd kweeperen koop als ze in het seizoen zijn, zoals nu. De vlezige vrucht geeft hartige gerechten een heerlijk zoetje mee. We gaan er later deze week mee koken.

Als je een eigen gaard hebt en een tafel vol verse oogst, dwingt dat je om ermee te variëren zodat het fruit niet je neus uitkomt. Dat zie je aan de recepten in het prachtige Uit de Boomgaard: ze stralen een heerlijke overdaad uit. Niet het soort overdaad die je in videoclips of reclame’s ziet, maar natuurlijke overdaad van moeder natuur die er zin in heeft en die jij op jouw beurt bedankt door goed om te gaan met haar heerlijks.

Dat leidt bij Ovenden tot creatieve recepten die de vruchten recht doen, zoals sakura mochi, kweepeermarshmallows, Reine Claude-pistachenotencobbler en gemarineerde makreel met perensap, rabarber en gember – en meer lekkers dat het ontdekken waard is.

Deze bespreking heeft eerder in NRC gestaan. ‘Uit de Boomgaard’, Stuart Ovenden, Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, bestel je hier voor 21,99.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl