Verantwoord lekkers

foto’s © Aicha Qandisha

Hoe langer deze situatie van beperkingen voortduurt, hoe meer tijd ik online doorbreng op zoek naar dingen waar ik van hou. Landen en steden die ik mis, lekkers waar ik naar taal, restaurants waar ik graag aan had willen schuiven, nieuwe producten die interessant zijn. In het licht van alle ellende waar zoveel mensen zich in bevinden, is onze situatie benijdenswaardig, zeker, maar toch: ieders context doet ertoe en bepaalt op welke manier deze pandemie je raakt.

En dus breng ik uren door om te kijken of ik toch niet iets bij Pierre Hermé of Ladurée moet bestellen ondanks de idiote bezorgkosten, snuffel ik rond op Alain Ducasse’s webshop, geniet ik van het al kookplezier dat ik heb en probeer ik in Nederland nieuwe producten uit. Dat laatste treft, want we kregen de laatste weken wat nieuwe lanceringen toegestuurd, die ik voor het gemak heb geschaard onder ‘verantwoord lekkers’. Want verantwoord is duidelijk het motto.

Nairn’s flatbreads
Als eerste de flatbreads van het Britse merk Nairn’s dat in 1896 werd opgericht door John en Sarah Nairn toen ze hun eerste bakkerij in het Schotse Strathaven openden. De filosofie van Nairn’s is om natuurlijke ingrediënten te gebruiken voor gezonde producten. Ik kende het merk nog niet, maar deze flatbreads, eigenlijk crackers, maar dan met een steviger structuur, zijn heel lekker. Nadat ik ze had geproefd, zag ik dat de Albert Heijn nog wat meer producten aanbiedt, dus ik heb meteen de Biscuit breaks oats syrup en de Chunky oats blueberry & raspberry in huis gehaald om te proberen. Allemaal glutenvrij voor wie daaraan hecht.

Yogi tea
Theeliefhebbers kennen Yogi tea al langer. Het huis brengt al ruim veertig jaar verschillende theesoorten op de markt. Yogi tea is biologisch en geïnspireerd op de ayurvedische leefstijl die uit India komt. Hieronder zie je de smaak Ginger Orange met kaneel en vanille. Kaneel en vanille kunnen soms te zwaar en overweldigend zijn in theesoorten, maar deze combinatie is juist heel goed in balans en lekker, zeker voor deze en de komende koudere maanden. Je vindt Yogi tea bij drogisterijen en natuurwinkels zoals Holland & Barrett.

Farm Brothers
Het Amsterdamse bedrijf Farm Brothers is in 2015 opgericht door twee jonge ondernemers, Teyler Padberg en Herman Insinger, die met hun koekjes Nederland weer wat groener willen maken. Hun filosofie is dat verantwoorde, biologische koekjes met natuurlijke ingrediënten heus ook sexy kunnen zijn. En dat zie je af aan de vrolijk gekleurde styling van hun producten. We kregen twee soorten koekjes opgestuurd, Ginger & Lemon.

En de veganistische Brownie Almond. Biologisch, met haver, spelt en rogge. Sowieso valt op hoe steeds beter de veganistische producten worden en hoe toegankelijker ook. Gewoon te vinden in je supermarkt, zoals hier.

Moyee
Nog een nieuw, jong, Nederlands bedrijf met een idealistisch hart. Moyee wil verdergaan dan Fairtrade en heeft FairChain geïntroduceerd waarbij het doel is dat koffieproducenten meer geld overhouden dan bij de grote bedrijven die alle winst in eigen zak stoppen: ‘Naast de 20% FairChain premie voor de koffieboeren laten we 300% meer geld achter in het koffieproducerende land.’

Oprichter Guido van Staveren van Dijk vind dat het tijd is dat ‘landen als Ethiopië hun rechtmatige plek als gelijkwaardige partners in de koffieketen opeisen. Het is tenslotte hun koffie.’ Als de samenwerking op basis van gelijkheid is met de koffieboeren, is dat een belangrijke stap vooruit. Hier kun je meer lezen over de werkwijze van Moyee en de oorsprong van hun koffie die je ook weer gewoon in de supermarkt vindt voor een schappelijke prijs.

Donny Craves
En dan tot slot nog een jong, Nederlands bedrijf. Het viel me eerder op de CuliPerslunch ook al op hoe creatief en booming de Nederlandse culi-scene is, zeker op het gebied van biologische en veganistische producten. Want dat laatste is waar Donny Craves zich in specialiseert: plantaardige koeken, van die lekker grote, in verschillende smaken. Hieronder zie je drie soorten, maar ze hebben ook de beroemde roze koeken zonder dierlijke ingrediënten.

Sterker, de koeken worden gemaakt met ‘geredde groenten’ die het schap niet haalden. Ik moet bekennen dat ik moest slikken toen ik dat las (groenten in mijn zoete koek?!), maar na de eerste hap moest ik mijn twijfel wegslikken. De koeken zijn echt lekker. Een feest voor veganistische zoetekauwen en alle zoetekauwen die diervrij kunnen waarderen. Je vindt de koeken van Donny Craves in hun webshop.

Dat waren ze, koek, koffie, thee, nog wat koek en hartig flatbread voor de balans. Zo komen we de dagen binnen wel door.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl