Verrukkelijk Rome

verrukkelijkrome

Het komt niet vaak voor dat het voorwoord van een kookboek leest als een recensie van het werk, maar Eleonora Galasso is zo enthousiast over haar boek Verrukkelijk Rome en de recepten, dat ze ervan overtuigd is dat ze de lezers mee zal voeren op haar reis door culinair Rome. Ze noemt zich dan ook een voedseltolk: ‘Eten is een taal die net als elke andere taal ontcijferd en geleerd moet worden.’ Een paar regels later: ‘Mijn gerechten zitten boordevol smaak en zijn perfect voor de thuiskok.’ En weer later: ‘je krijgt het gevoel dat je samen met mij door Rome loopt.’

Het eerste wat ik dacht toen ik het boek bekeek, was dat het erg instagrammerig is. De foto’s knallen van de pagina’s en de sfeerfoto’s van Eleonora in Rome zijn vrolijk, barsten van de kleur en hebben die quasi-nonchalante, maar toch erg geposeerde uitstraling. Maar Galasso is dan ook een vrouw van deze tijd: blogger, pop-up chef, afkomstig uit Rome, maar woonachtig in Parijs en ze reist heel wat af.

verrukkelijkrome-sfeer-p92_carbonara23

La Dolce Vita
Al bladerend moest ik ook denken aan La Dolce Vita: dit is het Italiaanse leven uit een boekje, bruisend, vrolijk, met temperament, veel eten en gevoel voor drama. Ik was niet de enige, want in een Guardian interview met Galasso, wordt haar precies dezelfde vraag gesteld: ‘je leeft toch niet echt zo?’

verrukkelijkrome-p102_asparagus-pasta-bake01

Wat doet het ertoe, boeken, ook culinaire, zijn een manier om alledag te vergeten. Ze roepen werelden op waarin je voor even kunt verdwijnen. Door parels van literaire zinnen, of door prachtige foto’s, smakelijke recepten en verhalen die je zo mee de straatjes van Rome in trekken.

verrukkelijkrome-p156_osso-bucco06

Aanstekelijk enthousiasme
Voor Verrukkelijk Rome heeft Galasso gekozen voor het ritme van de dag: ze begint met lekkers voor het ontbijt aan de bar, gaat dan over op de merende (tussendoortjes), lunch voor onderweg en met de familie, aperitivo, romantische etentjes, diners, feestelijkheden, cakes, lekkers voor de voorraadkasten en de nachtelijke trek. Elk hoofdstuk wordt geïntroduceerd met een persoonlijk en aanstekelijk verhaal van Galasso.

verrukkelijkrome-p255_passata-pomodoro19

Ik wilde al langer terug naar Rome, en met dit boek is de honger naar de stad -en de rest van het land- alleen maar toegenomen. Tot die tijd kan ik zelf de ‘lelijke maar lekkere koekjes’ maken, wegdromen bij de ananas-mimosataart met gekonfijte bloemen en experimenteren met de Romeinse ravioli.

‘Verrukkelijk Rome’, uitgeverij Good Cook, kun je hier bestellen voor 24,95.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl