Het heeft lang geduurd, maar hier zijn we dan weer met onze lijst van beste Nederlandse restaurants. De laatste was in 2019, hoog tijd dat we de traditie afstoffen en nieuw leven in blazen, al was het maar omdat er zoveel goede, verrassende, heerlijke, uitstekende restaurants te vinden zijn om aan de gekte van de wereld te ontsnappen.
Restaurants die je meenemen naar verre landen, die andere culturen dichterbij brengen, je het gevoel geven familie te zijn en die je iedere keer weer vervoeren met geweldige gerechten waar je geen genoeg van kunt krijgen. Plekken waar je zorgen verdwijnen, je voor even wat levensvreugde vindt en voldaan en met opgewekt gemoed vertrekt.
Want dat is wat eten, góed eten, doet: geluk geven, verdriet verzachten, leegtes opvullen, verloren dierbaren dichterbij brengen en je zinnen verzetten. Maar het breekt ook muren af en overstijgt grenzen. Magisch vind ik dat. Met eten vertel je niet alleen een verhaal, maar maak je er anderen ook deelgenoot van. En zo kunnen verre vreemden naaste vrienden worden – dankzij een eenvoudig of spectaculair bord eten.
Geen betere dag om deze lijst te delen, dan op de eerste dag van het nieuwe jaar; dat het ons, jullie en alle zachte krachten die in gelijkheid en mensenrechten geloven voor iedereen, maar veel goeds en moois mag brengen.
Een aantal favoriete restaurants ontbreekt op dit lijstje, omdat we er afgelopen jaar niet zijn geweest (denk aan De Rozario in Helmond), maar dit zijn onze favoriete restaurants van 2024.
Reef Alyemen
Negeer het ontsierende plastic op de tafels, neem gewoon plaats en ontdek de heerlijke Jemenitische keuken. Bij het Haagse Reef Alyemen eet je voor kleine prijzen grootse gerechten die je doen verlangen naar Jemen, een land dat door de wereld vergeten lijkt, dat verwond is door een gruwelijke oorlog, maar rijk is aan cultuur, geschiedenis en een prachtige keuken met verschillende invloeden uit de Arabische en Aziatische keukens.
Wat ik leuk vind aan dit restaurant is het enorm diverse publiek dat haar weg weet te vinden naar de geurige en kruidige gerechten.
Yano
Chefkok Yuri Wattimena integreert op subtiele wijze zijn Molukse achtergrond in zijn Rotterdamse restaurant Yano dat hij samen met zijn partner Britta bestiert en naar hun kinderen Yara en Noah vernoemde.
Wattimena’s stijl is jonge, fris, hier en daar speels en vooral heel smakelijk. Een talent om in de gaten te houden.
Vannu
De tijd van stoffige vegetarische of vreugdeloze plantaardige gerechten is voorbij, bewijst het geheel plantaardige en sexy Vannu in Bavel. De keuken van chefkok Gijs Kemmeren en gastvrouw Iris Saaman, een ode aan de Nederlandse smaken en lokaal verbouwde producten, is verleidelijk en overtuigend.
El Mercat
Vergeet de kleffe balletjes of vettige hapjes. Bij El Mercat in Den Haag ligt de standaard voor de Spaanse keuken hoog – en terecht, want die verdient meer respect dan achteloos in elkaar gedraaide tapas. Fantastische gerechten ambachtelijk klaargemaakt met respect voor traditie. De schaal met ingelegde vissen neemt je zo mee naar een tapasbar in Sevilla.
Zenith
Een van de verrassingen van afgelopen jaar, de moderne, verleidelijke en esthetische keuken van het Apeldoornse Zenith. De jonge chef Joey Stinissen en gastvrouw Jody de Windt hebben een bijzonder aangenaam restaurant ingericht waar de Indische wortels van Stinissen af en toe schitteren op het bord en elk gerecht raak is. Na ons bezoek werd Zenith met een ster bekroond. Zo gaat dat, hè. En geheel terecht.
Aan de Poel
Hier werd ik meegenomen voor mijn verjaardag en wat een geweldige lunch was dit met het leukste, liefste gezelschap. Het was al weer jaren geleden dat we voor het laatst bij Aan de Poel in Amstelveen waren en het restaurant heeft niet aan kracht of smaak ingeboet. We namen in aanvulling op ons menu een karamel-soufflé extra als dessert. Dat zou een mensenrecht moeten zijn voor wat levensvreugde. De suikerbal is ook geweldig weet ik van een eerder bezoek. Ik wil maar zeggen: alleen de desserts al verdienen een bezoek.
Reua Thai
Het komt geregeld voor dat een restaurant indruk maakt tijdens een eerste bezoek en daarna teleurstelt bij een tweede bezoek. Zo niet Reua Thai van Pattama Simons in het Limburgse Nuth. Ik noemde het eerder het beste Thaise restaurant in Nederland en voorlopig blijft dat zo. Uitstekende, moderne Thaise gerechten met oog en respect voor de traditie waar ze uit voorkomen. Het is ronduit smullen hier.
Kasteel Heemstede
Onder leiding van chef André van Doorn was Kasteel Heemstede in Houten een prettige plek, maar sinds 2020 heeft de jonge chefkok Ollie Schuiling het restaurant overgenomen en we zijn pas recent voor het eerst geweest. En niet voor het laatst. We gingen van het ene fantastische gerecht naar het andere. De stijl van Schuiling is precies, met oog voor detail en compositie en oog- en tongstrelend. We waren onder de indruk, ook van de hartelijkheid van de chef en aanstekelijk vrolijke maître Rosita Ruisaard.
La Passione
Een Italiaans restaurant dat voelt als een tweede thuis dankzij het ontroerende en hartverwarmende gastheerschap van eigenaar Tellis Muca. Het maakt niet uit of je voor de eerste keer bij het Haagse La Passione bent of een vaste gast, Tellis geeft iedereen dezelfde attente aandacht. Dit is het restaurant waar we het afgelopen jaar het vaakst zijn geweest. Ontspannen sfeer, hartelijke bediening. De keuken is na het vertrek van de vorige chef minder constant, maar Tellis is de vaste en belangrijke waarde van La Passione.
De Lindehof
Geen enkele serieuze culinaire lijst is compleet zonder De Lindehof in Nuenen van Soenil Bahadoer; hij verweeft Surinaams-Hindoestaanse tradities, smaken en gerechten samen met de Franse keuken en wereldse invloeden. Spannend, opwindend, onweerstaanbaar en volstrekt origineel. Soenil, de vaste lezers weten dat ik twee boeken met hem heb geschreven, heeft al drie keer de prijs gewonnen van beste restaurant, dus hij dingt niet meer mee, maar ik wil wel hem altijd noemen.
Net als Sushi Morikawa, overigens; een kleine, Japanse oase in het hart van Den Haag met uitstekende sushi.
Restaurant O&O
In NRC schreef ik dat ik mijn koninkrijk over heb voor de kreeft met Singapore chili saus van het geweldige familierestaurant O&O (die lijst is overigens verouderd, wil die nog bijwerken), maar daarna kregen we tijdens een ander bezoek kreeft met gezouten dooier, cereal en een kokos bun en die was al net zo verschrikkelijk lekker. Zoals alles bij O&O. Ieder bezoek overtreffen ze zichzelf weer.
De stijl is Frans-Aziatisch met veel invloeden uit Japan en geweldige combinaties die je versteld doen staan. Wat bijzonder is aan O&O in St. Willebrord is dat het een ‘stille wateren, diepe gronden’ keuken is: ogenschijnlijk eenvoudige gerechten knallen van de smaak en de complexiteit. Ze weten ingetogen verfijning en zelfverzekerde smaken feilloos te combineren en verrassen iedere keer weer. En, niet onbelangrijk: ze serveren de lekkerste, meest verrassende en creatieve mocktails van het land. Wat ons betreft met recht het allerbeste restaurant van Nederland.
Zwaar onderschat door de eenkennige lijsten, maar wie heeft die nodig als je zo gekmakend lekker kunt koken. Ik zou het liefst een matrasje neerleggen bij O&O en intrekken, maar dat is ook zo wat.
Ik was dit jaar veel te laat met deze lijst en dus ook met de bokaal, maar die wordt gemaakt en komt er dus aan.
Gelukkig 2025!
info[at]aichaqandisha.nl