Het jaar 2016 was het ergste ooit, maar er was een lichtpuntje: onze aanwezigheid bij de bekendmaking van World’s 50 Best restaurants en het exclusieve interview dat we hadden met de Italiaanse driesterrenchef Massimo Bottura. Onze vaste lezers weten sinds dat interview dat hij bezig was met een nieuw boek, en dat is er nu: Bread is Gold.
Bottura heeft samen met zijn vrouw Lara Gilmore en hun organisatie Food for Soul meerdere gaarkeukens opgezet voor daklozen waarin er gekookt wordt met afgedankte producten. Het is een manier om voedselverspilling tegen te gaan en de minderbedeelden te helpen en weer wat waardigheid te geven. Want de refettoria’s van Bottura zijn geen deprimerende, kale lokalen, maar stijlvol ingerichte restaurants met unieke kunst aan de muur en recepten ontwikkeld door ’s werelds topchefs.
Na de eerste refettoria in Milaan volgde er eentje in Modena, hierna werd hij uitgenodigd om er eentje tijdens de Olympische Spelen te openen in de gevaarlijke Lapa wijk van Rio de Janeiro. Inmiddels heeft hij er eentje in Londen geopend en zijn er plannen voor een keuken in Parijs.
Verspilling
Het project steunt op giften en de bereidwilligheid van de chefs. Zo vertelde Bottura dat Alain Ducasse op eigen kosten naar Brazilië was gevlogen om mee te koken. Het resultaat is niet alleen hartverwarmend, maar ook essentieel in het gevecht tegen de verspilling en voedselschaarste. Als je bedenkt dat zoveel mensen niet genoeg te eten hebben en er tegelijk idioot veel voedsel weggegooid wordt, is de voortrekkersrol van de chefs heel belangrijk. Zij zetten immers de trends.
Bottura ging destijds de uitdaging aan en die heeft hij nu al glansrijk gewonnen. En we kunnen nu proeven wat er in de gaarkeukens gemaakt wordt. Sterker, we kunnen de recepten zelf maken dankzij het fraaie boek Bread is Gold, want fraai is het zeker geworden.
He boek bevat driegangenmenu’s van 45 topchefs, en dan kun je denken aan Noma’s René Redzepi, Albert en Ferran Adrià, Yoshihiro Narisawa, Joan Roca, Daniel Humm, noem ze allemaal maar op. Grote afwezige is wat mij betreft Grant Achatz.
Ontroerend
Alle recepten worden gemaakt met toegankelijke ingrediënten, dus je hebt geen dure producten nodig en je hoeft al helemaal niet op zoek te gaan naar obscure dingen. Het boek heeft een rustieke uitstraling, dunne, matte bladzijden, en veel ruimte voor aantekeningen. De boodschap is duidelijk: dit is geen koffietafelboek, maar een boek waar je uit kookt, waar je vlekken op mag maken.
Dat laatste zou ik niet doen, dat is zonde. Maar eruit koken: absoluut. Het is geweldig om de recepten van de topchefs te bestuderen en straks zelf te maken. Elke chef wordt op een persoonlijke manier geïntroduceerd door Bottura, de tekst gaat vergezeld van foto’s van de chefs aan het werk en ik vind het van een ontroerende schoonheid: de toewijding en overgave, de liefdevol klaargemaakte gerechten, de creativiteit en originaliteit en dat alles voor een ander. Altruïsme is mooi en gruwelijk onderschat in dit ik-tijdperk.
Eten is cultuur. En brood is inderdaad goud. Heilig goud. En als je Massimo Bottura’s interpretatie van dat gouden brood wilt proeven (en al die andere bijzondere recepten), koop dat boek. Het is een waar monument en de opbrengst gaat ook nog eens naar Food for Soul.
Normaal zou ik linken naar onze favoriete winkel, en daar kun je het boek ook zeker bestellen, maar ik moet erbij vermelden dat het boek hier een tientje goedkoper is. Er is nog geen Nederlandse vertaling, maar die zal vast niet lang op zich laten wachten.
info[at]aichaqandisha.nl