Darjeeling Express

darjeeling express k

foto’s uit Darjeeling Express

Een van de fijnste culinaire verrassingen afgelopen jaar was het Londense restaurant Darjeeling Express van Asma Khan. Volledig gerund door vrouwen, kun je er de heerlijkste gerechten proeven uit de verschillende regio’s in India en vernieuwende hapjes met lokale producten zoals de geweldige kroketten van rode biet die zo rijk en vol van smaak waren dat ik ze nog steeds kan proeven.

Asma Khan groeide op in India in een liberaal gezin, kon studeren, trouwde met een man die aan Oxford had gestudeerd, verhuisde met hem mee naar Engeland, haalde haar bul in rechten, voelde zich desondanks ontheemd en ongelukkig en besloot dat het de smaken van thuis waren die ze in haar leven miste. Ze ging naar haar moeder in India, leerde van haar alle recepten en keukengeheimen en begon eenmaal terug in Engeland met een supper club bij haar thuis. Die eetavonden werden schoorvoetend geaccepteerd door haar echtgenoot, maar waren tegen de zin van haar kinderen, dus hield ze ermee op en zo kwam ze via een pop-up restaurant op haar eigen Darjeeling Express in Kingly Court.

darjeeling express bihari kabab

Gelukkig maar, want het eten is verrukkelijk en de vrouwenkeuken een genot om te zien. Allemaal thuisopgeleide vrouwen met hart voor eten die hun leven veranderd zagen dankzij die keuken en dat eten.

Tegen de stroom in
En dat is het mooie aan Darjeeling Express en Asma Khan, haar keuken staat voor zoveel meer dan alleen de gerechten die echt heerlijk zijn. Haar verhaal is dat van emancipatie en bevrijding. Van afwijken, worstelen en uiteindelijk slagen. Het is het verhaal van een vrouw die tegen de stroom in zwom: in plaats van een juridische carrière koos ze voor de keuken -en gelukkig maar, want het plezier dat ze met haar gerechten geeft is ontroerend.

darjeeling express paneer malai korma

Kijk Chef’s Table met haar aflevering, bezoek haar restaurant en koop daarna haar boek met daarin haar verhaal en veel smakelijke recepten om thuis na te maken. Helaas niet de bietkroketten, maar wel veel andere gerechten waar je je vingers bij af zult likken.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl