De lekkerste tapas

origen taberna sardine

Je kunt als je in Spanje bent natuurlijk op de toeristische Plaza Mayors gaan zitten net als de rest van de toeristen en daar gaan knagen op kleffe gehaktballetjes, koude tortilla, aardappeltjes met een dikke klodder aïoli, olijfjes en nog zo wat van die liefdeloos gemaakte gerechtjes en minihapjes. Dat kan. Het gros van de mensen doet het en vermaakt zich prima.

Maar je kunt ook de van de gebaande paden af, wat verder weg van het centrum, naar de stille straatjes, waar de verborgen parels zitten om echt lekkere tapas te eten waar je nog vaak aan terug zult denken.

Dat is wat wij deden in Madrid, naar het wat verder afgelegen Origen Taberna, een typisch Spaanse bar (klik even op de link, je wilt meteen naar Madrid) waar je geweldig kunt eten en heel vriendelijk bediend wordt in een verder stille en onopvallende straat.

Verrukkelijk ijs van avocado
Op de kaart staan gerechten die je in hele portie kunt bestellen, een halve of als tapa.

origen taberna gapacho 1

Het begon meteen goed met een gazpacho met gerookte tonijn. Een klassieker die perfect was uitgevoerd.

origen taberna tonijn

Op de foto hierboven zie je de heerlijke tonijntartaar met verrukkelijk ijs van avocodo. Van dat ijs had ik gerust een hele grote bak meegenomen: het had die volle smaak van avocado met een zoetige ondertoon. In combinatie met de hartige tonijntartaar werkte dat perfect.

Mango-caramel
Ze bieden typisch Spaanse gerechten, zoals gerookte octopus en kroketten van rode gamba’s die echt heel rijk van smaak waren met een romige structuur.

origen taberna kroketteb

Maar je vindt er ook invloeden terug uit andere landen, zoals deze ceviche.

origen taberna ceviche

De taco met gamba’s, nectarine en mango-caramel was ook een schot in de roos.

origen taberna tortilla

Culinair erotische ervaring
Net als deze geweldige mini-hamburger met inktvis, rucola en aioli van yuzu. Het was eigenlijk door deze hamburger waardoor Origen Taberna mijn aandacht trok in de zoektocht naar een goede tapasbar. Kijk, hier wil je toch gewoon je tanden in zetten?

origen taberna burger

Wat een geweldig feest was dit. Gezeten op hoge stoelen aan de nog hogere tafels, wilden we eigenlijk meer en meer bestellen. Ik kon het alleen echt niet op, maar mijn tafelgenoot bestelde nog een afrodisiacum in de vorm van eieren met foie en truffel. Ik heb er niks van geproefd, maar het schijnt een culinair erotische ervaring te zijn geweest.

Ik keek toe, nam pauze en kweekte ruimte voor het dessert. Dat was voor mij een perfecte crème brulée van limoen met ijs van witte chocolade.

origen taberna crème brulée

En voor mijn tafelgenoot een heerlijk overdadig mojito dessert.

origen taberna mojito dessert

Haute tapas
Tot nog toe hadden we de origineelste tapas in Baskenland gegeten, in Pamplona en San Sebastian. In het prachtige Sevilla smaakten de klassiekers het best, staand aan de bar verse zeevruchten smikkelend of omringd door enorme vaten de lekkerste boquerones.

Maar Origen Taberna is misschien wel de beste tot nu toe (dit schrijf ik in de wetenschap dat er nog zoveel zaligs te ontdekken valt dus pin me er niet op vast), zonder dat je een, twee of drie ribben hoeft op te offeren, want de prijzen zijn vriendelijk op zijn Spaans. Haute tapas voor iedereen. Wat een genot.

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl