Hamburgerfetisj

azie meera sodha k

Deze week staat een boek centraal met vegetarische en veganistische recepten van de Britse Meera Sodha waar ik al een tijdje naar uit keek. Sodha’s debuut, Made in India, kwam in 2015 uit en ik was meteen fan. Maar zoals dat wel vaker gaat met kookboeken, kook je er wat recepten uit en daarna verdwijnen ze op de achtergrond, want er komt zoveel nieuws uit, je wilt andere recepten proberen, je moet kiezen tussen het vertrouwde – en dus makkelijke – en het nieuwe en voor je het weet ben je het boek vergeten.

Tot ik het vorig jaar tijdens de ramadan er weer eens bij pakte en sindsdien kook ik er regelmatig uit. Ik hou van Sodha’s toegankelijke familierecepten die je keuken vullen met die typische, warme Indiase smaken. Haar derde boek is net uit Azië, ‘120 vega(n) recepten van Bangalore tot Beijing’ en het is weer een feest voor iedereen die niet hecht aan die zwaar gemarkete vegan lifestyle met plantaardige hamburgers en hipsterbaarden.

azie meera sodha koreaans brood

Foto uit Azië © David Loftus

Ik vind die hele plantaardige hamburgerindustrie iets tegenstrijdigs hebben. Enerzijds wil je dat mensen vlees laten staan, anderzijds benadruk je dat belang van vlees juist met die hamburger-fetisj. Natuurlijk, ook ik hou van een plantaardig alternatief voor hamburgers op zijn tijd, maar dat kan niet de kern zijn van een vegetarisch of veganistisch dieet, lijkt me. De nadruk zou moeten liggen op van nature vegetarische of veganistische gerechten die zo rijk aan smaak zijn dat je het vlees überhaupt niet mist. Het is een van mijn stokpaardjes, maar in de wereldkeuken is er een schat aan recepten te vinden.

Voor haar vorige boeken dook Meera Sodha in haar reizen en familiegerechten. Voor dit boek, dat gebaseerd is op haar recepten voor haar column in de Britse krant The Guardian, bleef ze in haar thuisstad Londen, omdat ze net bevallen was van haar dochter. Ze besloot in kookboeken te duiken van voorname kookboekauteurs, op pad te gaan in haar thuisstad en al proevend en etend recepten te verzamelen bij restauranthouders, thuiskoks en zelfs haar boekhouder die uit Borneo komt.

Geen hamburger te bekennen in het boek, maar wel Vietnamese kokospannekoeken, Koreaans brood, onigiri met walnotenmiso en nog veel meer lekkers waar niet alleen vegetariërs en veganisten blij van worden.

Deze bespreking heeft eerder in NRC gestaan. ‘Azië’, Meera Sodha, Fontaine Uitgevers, bestel je hier voor 32,00.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl