foto’s: © Annelies Verhelst
Afgelopen maandag waren we bij de presentatie van de nieuwe Michelinsterren voor 2016. Je hebt her en der al kunnen lezen dat geen van de restaurants een ster is kwijtgeraakt en dat er zeven nieuwe sterren bij zijn. Maar het oog wil ook wat en daarom nu een uitgebreid fotoverslag van de vrolijke dag waarop ’s lands sterrenkoks elkaar troffen.
Charles Van de Perre, Directeur Michelin Benelux, sprak een kort woord van welkom.
Driesterrenchefs Jacob Jan Boerma van De Leest en Jonnie Boer van De Librije. Boerma hoopt op internationale erkenning van de Nederlandse keuken.
Internationaal directeur Michael Ellis maakte de nieuwe sterren bekend.
Sommigen reageerden stoïcijns of laconiek, zoals Mario Ridder van voormalig tweesterrenrestaurant De Zwetheul die in januari zijn nieuwe restaurant Joelia opende in het Rotterdamse Hilton hotel. Hij was niet aanwezig en werd gebeld door Ellis. Op het nieuws dat hij een ster had gekregen, reageerde hij alsof hij zojuist te horen had gekregen dat zijn auto klaar was bij de garage.
Adrian Zarzo van het Eindhovense Zarzo dat met één ster werd bekroond reageerde emotioneel op zijn onderscheiding.
Na de bekendmaking van de sterren, was er nog een bemoedigend woordje van Ellis. Als chefkok moet je eerste prioriteit zijn: goed eten en blije gasten. Dat is de essentie, en als je dat doet en je bent goed, ‘vinden we je heus wel’.
Hierna stortte de pers zich op de nieuwe winnaars, waaronder het echtpaar Jarno Eggen en Cindy Borger van restaurant De Groene Lantaarn in Zuidwolde dat een tweede ster kreeg.
Wij grepen de gelegenheid om Aicha Qandisha’s beste chefkok van 2014 te spreken, Soenil Bahadoer.
De Amsterdamse sterrenchefs verzorgden de lunch die bestond uit signatuuramuses.
Terwijl iedereen met elkaar bij kletste en de champagne rijkelijk vloeide…
Kon er geproefd worden van de bijzondere gerechten van onder andere Dennis Huwae van het geweldige &Samhoud places.
Sushi van het exquise Yamazato.
Oesters…
Ciel Bleu, Sinne, Ron Gastrobar…
Elk Amsterdamse sterrenrestaurant had zijn eigen culinaire bijdrage waar gretig van gesmuld werd tijdens de lunch.
Ook het zoet ontbrak niet. In typisch Hollandse sferen.
Voldaan en ongetwijfeld licht in het hoofd, togen de meesten langzaamaan huiswaarts.
Wij zochten de directeur met de droombaan op om te praten over het mysterie dat rondom Michelin hangt en stelden hem de vraag der vragen: hoe word je Michelininspecteur? Morgen volgt zijn verhaal over en kijk op lekker eten.
hassnae[at]aichaqandisha.nl