Parijs voor zoetekauwen

nos-saveurs-792

Parijs is een paradijs voor gourmands. Daar kunnen we heel kort over zijn. Wie wil, kan zich in de rondte vreten aan hoogstaand lekkers, maar er is ook heel veel troep. Wij bij Aicha Qandisha houden van kwaliteit en delen graag de betere adresjes. Goed eten maakt gelukkig. Lekker snoepen maakt simpelweg vrolijk.

Daarom, onder het mom van ‘waarom een kroegentocht als je ook een suikertocht kunt doen’, een aantal fraaie adresjes die je in Parijs kunt aandoen om het glazuur van je tanden te snoepen.

A la mère de famille
Allereerst de oudste chocolaterie van Parijs, A la mère de famille. Je vindt er allerlei ambachtelijk en traditioneel snoepgoed zoals calisson d’aix en heerlijke nougat. Als je de ouderwetse snoepwinkels mist, is dit een adres waar je zeker eens langs moet.

a la mere de famillekleiner

Lindt
De laatste keer dat ik in Parijs was, liep ik plots langs een Lindt winkel, vlakbij Galeries Lafayette. Uiteraard liep ik er niet aan voorbij. Lindt chocola is een absolute favoriet: pak eens een stuk volle Lindt melkchocolade en laat het zachtjes op je tong smelten en de chocola in je mond verspreiden. Puur geluk.

De winkel verkoopt alles: Lindt ijs, dranken, chocolade tabletten in allerlei smaken die je niet in de Nederlandse winkels kunt vinden (zoals een zalige melkchocolade gevuld met velourszachte caramel -ik ben dól op caramel), desserts, ambachtelijke repen. Kortom, een lekkere winkel voor de chocoladeliefhebber.

A2_tablettes_collage

Ladurée
Eigenlijk behoeft Ladurée geen introductie. Welk filiaal je ook bezoekt, je herkent het zoete walhalla aan de lange rijen toeristen die geduldig wachten op een zalig gebakje of de verslavende macarons.

gamme_patisseries

Pierre Hermé
Hier in Nederland minder bekend, maar wereldwijd toch befaamd als de Picasso van de patisserie: Pierre Hermé. De patisseriemeester heeft een geweldige lijn producten die je, wat een feest, ook online kunt bestellen. Niet alleen zijn macarons en taarten zijn de moeite waard, maar ook zijn ontbijtgranen in de smaak Ispahan en zijn ijs en andere zoetigheden.

herme-tafelklein

Gerard Mulot
De macaronconcurrentie gaat voornamelijk tussen Ladurée en Hermé, maar er is een derde favoriet: Gerard Mulot. Ik werd op Mulot gewezen door striptekenares Aurélia Aurita. Ze vertelde me dat zijn macarons lekkerder zijn dan die van Ladurée: we gingen samen naar zijn vestiging aan de Rue du Seine, en verdomd, waanzinnig lekkere macarons waarbij vooral de framboos-dropsmaak me bij is gebleven als goddelijk. Sindsdien ben ik vaak teruggegaan en altijd had ik pech dat hij net dicht was. Ik hou vol.

gerard mulot

Masmoudi
Vlakbij Mulot, aan de Boulevard Saint Germain zit Masmoudi, een prachtig klein winkeltje vol Tunesische lekkernijen. Of lekkernijtjes, want ze zijn zo klein en mooi om te zien. Een heerlijke verwennerij en eens wat anders. Volgens hun website is er zelfs een vestiging in Almere (!). Ik ben er nog niet geweest. Ik, uhm, kom niet zo vaak in Almere.

nos-saveurs6-gd-943

Acide
In diezelfde buurt, aan de Rue du Bac, heb je een van de filialen van de fascinerende Acide. De winkel is een steriel witte ruimte, waarbij het wit alleen gebroken wordt door de felle, bijna neonkleurige macarons en het selecte aantal aanlokkelijk uitziende gebakjes in de vitrinekast. Alsof je een atelier binnenstapt. Het voelt bijna onwennig om naar binnen te gaan, maar die verwennerij staat er niet om ongegeten te blijven.

wedding cake acideklein

La Pâtisserie des Rêves
Verderop aan de Rue du Bac vind je een van de vier filialen van La Pâtisserie des Rêves. Een mooie zaak met lekkers die, net als Acide, meteen de aandacht trekt door het opvallende interieur. Voorbij is de tijd van een eenvoudige vitrinekast met de aanlokkelijke traktaties uitgestald. De zoetigheden worden gepresenteerd als kunst. En terecht.

patisserie des revesklein

La Bague de Kenza
Tot slot een andere favoriet waar je terecht kunt voor Algerijnse koekjes en marsepein in vele variaties en combinaties en voor traditionele Algerijnse (of Marokkaanse, de Algerijnse keuken annexeert veel van de Marokkaanse) hartige verwennerijen, zoals msemen en harsha: La Bague de Kenza . Op verschillende plekken in de stad te vinden en een aanrader voor wat anders dan de geijkte baguettes.

la bague de kenza

Natuurlijk is er nog veel meer, ik noem bijvoorbeeld Fauchon, Hediard en La Maison du Chocolat maar met deze eerste lijst, krijg je een meer dan fijne suikerfix, en en passant zie je ook nog wat van de stad, én je loopt de calorieën ervan af.

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl