Smullen in New York

MagnoliaBakerykleinst

Alle foto’s ©Nadia Bouras

We hadden geen grootse plannen in New York, behalve heel veel struinen en lekker smullen. Dat laatste hebben we onophoudelijk gedaan. Op nog geen 200 meter van ons hotel was een Magnolia Bakery gevestigd. Dit smulparadijs is een feest voor het oog en de smaakpapillen.

Het duurt altijd even voordat je weer buiten staat. Vanwege de vele fotograferende toeristen (schuldig!), maar ook omdat het onmogelijk kiezen is tussen al die overheerlijke cookies, cakes en cupcakes die er in alle denkbare kleuren en smaken te krijgen zijn.

MagnoliaBakery cupcakes

Cronut

Magnolia Bakery is wereldberoemd geworden door de dames van Sex and the City die er geregeld hun liefdesverdriet weg aten. Nog altijd zijn er SATC-toers die de eerste Magnolia Bakery in Bleecker Street in de wijk Soho aandoen. Hier kun je ter plekke genieten van alle lekkernijen. Maar niet voordat je minstens een uur buiten in de rij hebt gestaan. Het valt me altijd op als ik er ben. New Yorkers staan altijd en overal, zonder morren, in de rij. Voor de bakker, de taxi en zelfs voor de supermarkt! Ze staan dus in de rij om de supermarkt in te gaan, om vervolgens weer in de rij te staan voor de kassa!

‘Onze’ Magnolia Bakery heeft geen zitplaatsen en er staan ook geen rijen. In tegenstelling tot de New Yorkers wacht ik niet graag op mijn eten. Dat is ook de reden dat ik waarschijnlijk nooit de cronut, een croissaint-donut bedacht door Dominique Ansel Bakery in Soho, zal proeven. Toen we daar op een regenachtige zaterdagmorgen aankwamen, stond er een ongelooflijk lange rij. Bye bye!

Cronutklein

Hoewel ik de cronut nooit geproefd heb, denk ik een beter alternatief te hebben: de donuts van Doughnut Plant. Waarom genoegen nemen met een halve donut als je hier een hele kunt krijgen? En wat voor donuts! Crème brûlée, carrot cake en nog vele spannende smaken. Mijn favoriet was de vanilla bean met bosbessenvulling.

Doughnuts kleinst

Een kijkje op de website van dit charmante zaakje is zeer de moeite waard.

Doughnut Plantklein

Banana pudding

Een geslaagde dag was ontbijten met red velvet cupcakes van Magnolia Bakery en ’s middags een tussendoortje bij Doughnut Plant. Ter compensatie liepen we kilometers en aten we ’s avonds bij de vele vegan restaurants die de stad rijk is. Sowieso is New York een heerlijke stad voor vegetariërs zoals ik. Pas veel later, Nederlandse vrienden die in de Upper West Side wonen attendeerden ons erop, ontdekten we de banana pudding van Magnolia Bakery.

BananaPuddingklein

De pudding wordt in de koelkast bewaard, misschien is hij ons daarom niet opgevallen. Het is een moeilijke keuze, maar de vanille pudding met stukjes verse banaan erin is misschien wel het lekkerste wat we in New York gegeten hebben. Als we ’s avonds naar ons hotel liepen, namen we een bakje mee als toetje. Om de geslaagde dag in stijl af te sluiten. Wie binnenkort niet naar New York gaat, of naar Dubai of Qatar, en toch zin heeft gekregen in de banana pudding, kan zelf een poging wagen. Het recept is gewoon op internet te vinden.

Nadia Bouras